Прочитај ми чланак

Јахјага: Међусобно признање Косова и Србије последњи корак на путу ка ЕУ

0

jahjaga

Беч — Атифете Јахјага је изјавила у Бечу да „споразум Србије и Косова о међусобном признању треба да отвори пут две земље ка чланству у ЕУ“.

Јахјага је оценила да Унија „засигурно неће дозволити“ да се увезу замрзнути конфликти и додала да Београд треба да одустане од те идеје.

Дијалог Београда и Приштине, рекла је Јахјага у говору на конференцији „Цом-султ“, мора да се настави, без временских ограничења, докле год је то потребно, под патронатом ЕУ и надзором САД. 

„ЕУ не може да одобри препреке које једна држава може наметнути другој на путу ка ЕУ“, рекла је она. 

Јахјага је казала да ће се косовске власти трудити да помире све заједнице које живе „у сваком делу државе“ и да Приштина „неће делити суверенитет нити са једном државом“. 

„Косово није пројекат већ чињеница, а Србија мора да се опрости идеје о подели на етничким границама, и идеје о замрзнутом конфликту, јер нико не може да одлучује о Косову сем његових грађана и демократски изабране власти“, рекла је косовска председница. 

Јахјага каже да је „утицај Србије на српску мањину у северном делу Косова закомпликовао ситуацију и онемогућио Србе да разумеју нове прилике у којима се налазе“. „Морају се створити безбедносни услови за све грађане поготово на северу, где цвета криминал и паралелне структуре које потпомаже Србија“, тврди „косовска председница“. 

Јахјага је такође изразила жаљење због убиства српског одборника у северној Косовској Митровици рекавши да тај акт не доприноси владавини права. 

Јахјага је рекла да је регион југоисточне Европе неодвојиви део старог континента, као и да је чланство у ЕУ једина опција за земље тог дела Европе. 

Она је указала да засигурно ЕУ неће дозволити да се увезу конфликти. 

„Косово и Србија морају изградити партнертство на основу међусобног признања као последњи корак на путу ка ЕУ. Међусобно признање кроз споразум треба да отвори пут две земље за чланство у ЕУ“, поручила је Јахјага. 

Она је истакла да је, оно што је до скоро било незамисливо, дијалог Београда и Приштине постало највећи успех у процесу европске интеграције. Сви у региону, како је додала, теже ка ЕУ, а уједно имају и повезане привреде, те је суочавање са прошлошћу неизбежно. 

Дијалог је, према њеним речима, једини начин да се обнове односи „Србије и Косова на једнаким основама“ а заједничка будућност је у међусобној повезаности пошто и Србија и Косово желе у ЕУ. 

Косово, према њеним речима, мора да отвори сва поглавља у дијалогу са Србијом у месецима који долазе. 

Јахјага је нагласила да је „потребно да се прихвати ситуација и разговара на основи једнаких“. 

У дијалогу су постигнути бројни договори, казала је она рекавши да је спроведено „успешно укључење мањинске спрске заједнице у полицију, одржани локални избори по први пут на целој територији Косова, отворене канцеларије за везу“. 

Споразум, који мора бити у потпуности примењен, обезбедио је, како је рекла, стабилност и већу безбедност за читав регион.

(Танјуг)