Прочитај ми чланак

ИЗЈАВА ЗА ЗАТВОР Дачић: Обустављено повлачење признања, разграничење једино решење

0

Србија је привремно зауставила акцију повлачења признања Косова због тога што се Приштина обавезала да неће водити кампању за признавања и учлањење Косова у међународне организације, поручио је данас у интервјуу за Блиц, министар спољних послова Србије, Ивица Дачић.

Свега неколико дана од када је поновно покренут дијалог између Београда и Приштине у Бриселу, између косовског премијера, Авдулаха Хотија, са једне стране и председника Србије, Александра Вучића са друге, српски министар спољних послова, Ивица Дачић, наводи да смо „далеко од споразума“.

„Нико не зна шта би требало да пише у споразуму, нити се о томе разговарало. Ако сам добро разумео, од септембра ће се о томе разговарати“, поручио је Дачић одговарајући да на питање „да ли се то спрема споразум са Приштином до краја ове године?“.

Потврдио је уједно да је Србија привремено зауставила акцију повлачења признања Косова.

„Зато што се Приштина исто тако обавезала да неће водити кампању за признавање и учлањење Косова у међународне организације“.

Дачић, међутим, не верује да ће се Приштина придржавати договореног, те наводи да је Србија спремна да у том случају поново настави са кампањом усмереном ка повлачењу признања.

„Овом акцијом спустили смо број држава који признају Косово на мање од половине чланица УН-а, они данас могу да добију у најбољем случају за њих 92 гласа од 193. Зато је то њима велики трн у оку“, наводи Дачић.

Дачић који се у прошлости више јавно изјашњавао да се залаже за разграничење као решење косовског питања и данас остаје при истом ставу.

„Причам десет година: разграничење. И данас то мислим“, кратко је објаснио.

Он, међутим, не види као препреку то што је најмоћнија чланица ЕУ – Немачка, против оваквог решења.

„То што је Немачка против не треба уопште да утиче на то да ми одустанемо. Разграничење је једина могућа и реална опција. Не захтева додатне проблеме, попут пресељења становништва. Подсетићу, сви су се противили прераном признању Хрватске и Словеније, па су Немачка и Аустрија прве то урадиле и признале их“, обајснио је.

Сматра уједно да опозиција неће да подржи овакво решење.

„Опозиција, шта је то? Која опозиција? Један виче ‘Косово је независно’, други виче ‘никако у ЕУ’, трећи ‘никако да се потпише споразум о разграничењу’. Знајући логику опозиције, ништа што Вучић уради они неће подржати“.