Прочитај ми чланак

Изетбеговић: Тражићемо поништавање избора у Сребреници

0

Након седнице колегијума СДА, председник ове странке Бакир Изетбеговић рекао је како је на седници Колегијума закључено да ће СДА од ЦИК-а тражити да се пониште избори у Сребреници и у Стоцу.

izetbegovic

Он је навео да нема разлога да се то одлаже и да се таква одлука треба донети у складу с законом.

Изетбеговић је даље навео како колегијум СДА сматра неутемељенима изјаве Мире Ковача, министра спољних послова Хрватске, и Боже Петрова, председника Моста, везане за Столац.

Он је навео како ће се наставити борба за Столац, те да то није град који може бити било чији, па ни искључиво хрватски.

„Треба утврдити шта се десило у Стоцу, ко је правио инциденте. И о томе треба нешто да каже Тужилаштво БиХ и агенција за спровођење закона“, рекао је лидер СДА.

Он је прокоментарисао и изјаву Драгана Човића, лидера ХДЗ-а и члана Председништва БиХ, да ће он увек сматрати да је Столац хрватски град.

„Нема ексклузивних простора. Све је у БиХ заједнички ексклузивни простор. Неко је намерно послао специјалце на изборна места. То крши изборни закон. То је разлог да се избори пониште. Имате један вакуум, ми не знамо шта се тамо дешавало. То је урађено у паници, када се видело да ће страна која подржава нашег кандидата сустићи кандидата српских странака“, навео је Изетбеговић.

Такође, колегијум СДА најоштрије је осудио отворену претњу коју је председник РС Милорад Додик упутио Бошњацима у том босанско-херцеговачком ентитету, зато што су на протеклим локалним изборима гласали по својој вољи.

Изетбеговић је казао да је невероватно да председник једног ентитета оптужује један од конститутивних народа.

Он је казао да Додикова изјава, осим што представља говор мржње, представља и кривично дело, те појаснио да ће СДА пружити сву потребну помоћ Бошњацима у РС да против Додика поднесу кривичну пријаву у Тужилаштву БиХ.

„С Милорадом Додиком није довољно водити политички дијалог, јер је он већ одавно изашао из оквира нормалног. Њиме у будућности треба да се баве Тужилаштво и судови“, казао је Изетбеговић.