Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ у ПРЕШЕВУ: Срби се ујединили – српске странке на једној лости

0

Врање – Седам политичких странака Срба у Прешеву удружило је снаге и на предстојеће ванредне локалне изборе 24. децембра у овом граду, наступиће на једној листи.

Српска листа окупља чланове Српске напредне странке (СНС), Социјалистичке партије Србије (СПС), Јединствене Србије (ЈС), Српске радикалне странке (СРС), Партије уједињених пензионера Србије (ПУПС), Покрета социјалиста (ПС) и Нове Србије (НС).

Како сазнаје ОК Радио, из комбинације је испао локални одбор Демократске странке (ДС), који није желео да улази у коалицију са напредњацима.

Договор о заједничком наступу је потписан, прикупљање потписа подршке листи је при крају, након чега се креће у предизборну кампању, каже за ОК Радио Бранко Трајковић (СНС).

– Покушаћемо да обезбедимо потписе за две трећине кандидата, што није лако, али је реалније да изађемо са 13 кандидата за одборнике локалног парламента.

Наша амбиција је да пређемо цензус и уђемо у локални парламент са два одборника – каже Трајковић за ОК Радио.

Уколико се тај план оствари, Српска листа би могла да буде и фактор који одлучује о формирању локалне власти у Прешеву.

– За нас су, као коалициони партнери, пре свега прихватљиве све политичке странке које прихватају Србију као своју државу и поштују њен Устав и законе.

Ипак, о могућој комбинаторици ћемо расправљати након избора и саопштавања резултата – наводи Трајковић.

До сада је Општинска изборна комисија потврдила две изборне листе, Алтернативе за промене доскорашњег председника општине Шћиприма Арифија и Демократске партије Албанаца Рагмија Мустафе.

Предизборна кампања за ванредно гласање на којем се бира 38 одборника Скупштине општине Прешево, почиње у среду.

Политичка криза у Прешеву траје од 10. марта ова године, када је председник Општине и лидер Алијансе за промене Шћиприм Арифи, поднео оставку на ту функцију.

Он је свој чин образложио раскидом коалиције са странком Покрета за демократско деловање (ПДД) Ризе Халимија.