Прочитај ми чланак

ИЗБОРИ У БиХ: Укупно 383 пријаве о критичним ситуацијама и крађама

0

Коалиција за слободне и поштене изборе Под лупом, која проводи грађанско, нестраначко посматрање Опћих избора 2018 у БиХ, саопштила је да је до 20 сати запримила укупно 383 пријаве о критичним ситуацијама.

Од тога се 75 забележених случајева односи на проблеме у процесу гласања.

Из Коалиције наводе да забрињава појава тзв. бугарског воза који је примећен на 14 бирачких места.

„Грађани и грађанке БиХ су пријавили укупно 189 неправилности које се углавном односе на кршење изборне шутње, те притиске и подмићивање бирача. Свим посматрачима омогућено је да прате процес гласања. На 15 посто бирачких места уложене су примедбе и приговори од посматрача Коалиције и других посматрача политичких субјеката. Такођер, наложено је улагање 80 примедби Коалиције ‘Под лупом’ у записнике о раду бирачких одбора“, наводи се.

На осталим бирачким местима, гласање и затварање бирачких места протекло је у складу са изборним законом и правилима. На око 25 посто бирачких места забиљежено је од један до пет случајева да је једна особа више пута помагала бирачима који су приступили гласању, а на четири посто бирачких места забележено је од један до пет случајева гласања без важећих идентификационих докумената.

„Пракса широко распрострањеног породичног гласања наставила се и на овим изборима. Од један до пет оваквих случајева забележено је на 52 посто бирачких места, а на додатних четири посто забележени су фреквентнији случајеви, од шест до 25 пута. На један посто бирачких места таквих случајева је било више од 25“, поручују из Коалиције.

У изолованим случајевима забележено је да бирачи долазе на бирачка места са већ означеним гласачким листићима те да се једној особи издаје више гласачких листића за исти изборни ниво. Поређењем врста неправилности по бирачким местима уочено је да се обично само једна врста неправилности појављује на једном бирачком месту.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!