Прочитај ми чланак

Избори и протести су за Вучића питање живота и смрти

0

Ово су нове околности и ситуације, у вези са побуном против власти Александра Вучића, и све мора испочетка, али је све додатно и отежано због смртоносног вируса који влада – оцењује за Данас архитекта Драгољуб Бакић.

Додаје да није оптимиста по питању успешности протеста, али оправдава њихово постојање, јер је власт лагала људе о опасности која вреба ако се одрже избори у сред пандемије.

 

– Видите, показало се да су њима избори питање живота и смрти. Дакле, они су и изборе за које су знали да добијају, покрали. То само говори колико је њима стало да остану на власти, колико не маре за животе и болест људи, односно да им је опстанак на власти било пресудно и суштинско питање, изнад сваког другог питања, па и самог живота људи – истиче Бакић.

Он подсећа да су грађани Србије, они који су препознали марифетлуке и преварни карактер власти, сваке године, од 2014. и рушења у Савамали, на улицама демонстрирајући.

– И све то после првог замаха и узлета некако спласне и не догоди се ништа значајно. Плашим се да ће то и овог пута бити случај, упркос интензитету који је јачи него свих претходних година. Али, имам предлог на основу онога што се десило прексиноћ на улицама Београда, након првог мирног протеста после два дана бруталне полицијске интервенције против демонстраната. Сматрам да би тај простор испред Скупштине, који је био испуњен младим људима, требало претворити сваки дан, колико год је могуће издржати, у својеврсну променаду, мирни израз демонстрација, место на којем ће се људи окупљати и на тај гандијевски начин, уз некакав програм, свакодневно изражавати мирну побуну. Да то буде корзо, фестивал изражавања слободе и потребе за слободом – каже Бакић.

Према његовим речима, бруталност полиције на улицама Београда, показала је и оголила да живимо у друштвеној катастрофи, катаклизми.

– Као што су победу на изборима схватали као питање живота и смрти, упркос опасности заразе смртоносним вирусом, тако су и њихове реакције, односно бруталност полиције према демонстрацијама, такође, одраз тога да је и гушење протеста исто такво питање за њих – питање живота и смрти. Људи су, притом, јасно изразили не само да су изгубили поверење у власт већ и у струку која одлучује о томе да ли ће бити болесни или, у крајњем, трагичном случају, преминути од короне – истиче Драгољуб Бакић.

Закључује да је о исходу протеста јако тешко закључивати, јер је ситуација услед пандемије, питања Косова, и много тога још, изузетно компликована.

– Мислим да ће се протести наставити. Иако је Вучић на себи својствен начин одустао од полицијског часа, најава те одлуке је била окидач за све оно незадовољство које се таложило у грађанима, а које је само кулминирало понашањем власти током короне, оним периодом избора и онда прикривањем података и накнадним мерама. Као да се власт играла животима грађана због избора, а онда опет хоће затварања – оцењује за Данас аналитичар Бобан Стојановић.

Додаје да је не зна у којој ће се форми наставити, јер, како каже, свашта смо видели у претходна три дана, али „незадовољство је превелико и људима је прекипело од свега“.

– Додатно је бруталност полиције подигла тензије и изазвала додатни бес јер је полиција у среду имала циљ да бије редом све грађане. Наравно да је корона проблем, али за сваку заражену особу на протестима је одговорна власт због свега у претходна два, два и по месеца јер су хтели да представе да је све нормално због избора и практично су све дозволили како би живот изгледао нормално због њиховог интереса да се избори одрже пре лета и пре економске кризе која свакако следи – закључује саговорник нашег листа.