Прочитај ми чланак

Ивица Дачић: Коначно добра вест из Хага

0

Дачић изјавио да је ослобађајућа пресуда за генерала Перишића „коначно једна добра вест из Хага, Љајић, Кандићева и Векарић се сложили да је одлука Хага кредибилна и адекватна, а Иванић – да иза ратног злочина стоји командна одговорност


Премијер Србије Ивица Дачић изјавио је да је ослобађајућа пресуда за генерал Момчила Перишића у Хашком трибуналу од великог значаја за Србију и српски народ, јер негира оптужбе о наводној агресији Војске Југославије на БиХ и Хрватску.

– То је коначно једна добра вест из Хага – био је кратак Дачић.

Он је додао да ће, уколико не буде правно-техничких проблема, Перишић сутра у 11 сати авионом Владе Србије полетети са ротердамског аеродрома за Београд.

ЉАЈИЋ, КАНДИЋЕВА И ВЕКАРИЋ: ПРАВИЛНО ПРОЦЕЊЕНА ОДЛУКА

– Ослобађање бившег начелника Генералштаба Војске Југославије Момчила Перишића у Хагу је кредибилна одлука – изјавио је данас председник Националног савета за сарадњу са Хашким трибуналом Расим Љајић.

Огласила се и бивша директорка Фонда за Хуманитарно право Наташа Кандић, која је рекла да је након ослобађања хрватских генерала било за очекивати да Хашки трибунал у истом тону донесе пресуду и генералу Момчилу Перишићу.

– После пресуде хрватским генералима био је очекивано и да пресуда генералу Перишићу буде у истом тону – казала је Кандић.

Заменик тужиоца за ратне злочине Бруно Векарић изјавио је да је другостепено веће Хашког трибунала правилно проценило чињенице и донело “адекватну одлуку” да ослободи Момчила Перишића.

МЛАДЕН ИВАНИЋ: ИЗА РАТНОГ ЗЛОЧИНА СТОЈИ КОМАНДНА ОДГОВОРНОСТ

Председник Партије демократског прогреса (ПДП) Младен Иванић оценио је данас да ослобађајућа пресуда Перишићу највероватније представља поимање Трибунала да је командна одговорност била пренаглашена у досадашњим пресудама.

– Трибунал је до сада пренаглашавао питање командне одговорности, посебно када су оптуженици били из српског народа. Очито да при самом крају рада Хашког трибунал долази до схватања да ратни злочин подразумева индивидуалну одговорност, а не командну одговорност – казао је Иванић.

Он је оценио да је ослобађајућа пресуда генералу Перишићу и “нека врста балансирања” после ослобађајућих пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

Жалбено веће Хашког трибунала поништило је пресуду којом је бивши начелник Генералштаба Војске Југославије, генерал Момчило Перишић, проглашен кривим за помагање и подржавање злочина који су почињени у БиХ и Хрватској, од августа 1993. до новембра 1995. и наложило да он одмах буде пуштен на слободу.

 

(Танјуг)