Прочитај ми чланак

Ивановић: Председниче не кукајте, боље поднесите оставку

0

"Мислим да нам је Вучић показао да је паничар, да је неодговоран, да нема добар план, да не влада ситуацијом и да просто није човек који у тешким временима може да доноси смирено важне одлуке које ће ићи у корист грађанима. Ми смо њега видели углавном у неком блажем или тежем нервном растројству, у паничним изјавама, грижењу усана, уздисајима, и неким пренаглашеним реакцијама. Стално је такав", говори водитељ Иван Ивановић за Нова.рс, коментаришући понашање председника Србије Александра Вучића током пандемије коронавируса и ванредног стања у Србији.

Иван Ивановић, један од најпопуларнијих водитеља данашњице који већ више од деценију увесељава породице широм Србије путем ТВ екрана, у новом интервјуу за Нова.рс говорио је о данашњем празнику и начину на који га је прославио, али се дотакао и важних, горућих друштвених и политичких проблема у Србији, наводећи да председник Александар Вучић не поштује прописане мере током пандемије вируса, као и да за њега и њему блиске људе закон не важи.

PRINTSCREEN

Он се осврнуо и на претње смрћу фолк певача Аце Лукаса које су јуче објављене у државном таблоиду “Срспки телеграф”, а упућене су њему и колеги Зорану Кесићу.

За почетак Иване, како прослављаш данашњи празник?

“Ручао и сад је блеја. Сад смо се куцали јајима и то је то, нема шта. Увек ја побеђујем када се куцамо, то је навика. Обично обилазимо родитеље, што сад није било могуће, тако да…”

По чему ће се овај Ускрс највише разликовати од свих претходних?

“Наравно по изолацији, у којој смо сви сада. Нисмо имали прилике ни да видимо своје родитеље, ни пријатеље, тако да ће по томе бити посебно специфичан и сигурно ћемо га сви памтити. Мени је први пут у животу овакав Ускрс, али Боже мој, шта је ту је. Важно је да си здав.”

Да ли се чујеш са родитељима? Како се они носе са мерама изолације?

“Они су обоје у тој категорији који не смеју да излазе. Чујемо се редовно и ја и мој брат им носимо намирнице. У контакту смо редовно, чујемо се телефоном, дописујемо се, виђамо се тад кад им однесемо шта им треба. Они свакако нису срећни што месец дана нису изашли из куће, али много су дисциплиновани и ми их добро негујемо. Капирам да им лакше пало него осталим пензионерима, али у сваком случају нико није срећан да буде затворен у кући месец дана.”

Мислиш ли да тотална изолација негативно утиче на ментално здравље старијих особа?

“То је индивидуална ствар, кул је стање ко се носи с тим. Мислим да је у сваком случају ово велика несрећа на коју човечанство није могло да буде спремно јер се никада ником слично није десило. Моји родитељи се супер сналазе и јако сам поносан на њих.”

Имате тинејџерку у кући, како она подноси мере изолације?

“Ни она сигурно није најсрећнија. Ми имамо отворен однос од првог дана, код нас је све транспарентно. Ја сам јој објаснио ситуацију одмах на самом почетку, пронашла је свој угао како да све то испадне океј, има онлајн наставу, плеше те кореографије које им задају из балетске школе и тако, ћаскамо доста. Сунча се, спава, немам појма, није јој тако лоше. Недостају јој пријатељи и друштво, то је рекла. У принципу добро је. Схвата ситуацију. Нису деца глупа, они могу да скапирају, само је на нама да им објаснимо како треба. Тако да мислим да је сад ту дошло до изражаја ко има какав однос са својим дететом. Нама никад није био проблем да проводимо време заједно, а имамо добар однос, у смислу да је она неко коме можеш да објасниш озбиљност ситуације и због чега ствари треба да се раде овако или онако.

Многи православни верници јутрос су присуствовали литургији, иако је то било забрањено. Да ли мислиш да је кршење мера изолације у овом случају оправдано?

“Ја сам по занимању правник. Доста скромног знања јер сам студирао 20 година, али у сваком случају ако постоји неки пропис – он постоји и држава мора да га спороводи тако да је ово данас нека врста компромиса који вероватно долази из тог неког чудног односа између државе и цркве овде код нас у Србији. Тако да, не знам сад, пре неки дан су шамарали неког дечка који је прекршио забрану кретања, а данас је све океј. Мислим да у сваком случају највећи проблем целе ове ситуације неспособност државе да спроводи своје препоруке и своје мере, мени се уопште не свиђа то што се читавих ових месец дана народ криви за сваку ситуацију иако статистички бројке и сви подации показују да је народ најмање крив. Мислим да је свако могао да се суздржи од неког окупљања, с друге стране разумем људе који су верници који иду можда и целог живота уа Ускрс у цкрву. Мислим да је у цркву само проблем био у причешћу и коришћењу тих кашичића. Гнерално, ако су се људи држали одстојање свакако нису више угрожени у цркви него у Максију или Лидлу. Али и за самопослугу и цркву и паркове важи иста ствар. Држава треба да омогући да се спроводе мере, мере одстојања. Треба да кажњавају оне који се тога не придржавају. Погледајмо ситуацију у Немачкој. Није истина да једино Србе не можеш да доведеш у ред. Свакога можеш да доведеш у ред ако имаш идеју како тај ред треба да изгледа и наравно институције које ће да спроводе тај ред. На крају крајева то и јесте улога државе, у супротном држава не би требало да постоји, све бисмо сами регурисали.”

Када смо код тих двоструких аршина, шта је са ријалитијем? Да ли мислиш да и ту постоји одступање од мера?

“Да, а с друге стране они имају тамо велики простор. Мислим да је много већи проблем читава ова ситуација са тим такмичарима који желе да побегну па им нико не да. Имају нервне сломове, мислим да је то најмањи проблем у ријалитију, то одстојање, што се мене тиче. Ако ти имаш неку квадратуру која омогућује тим особама да се раштркају, то је изводљиво. Сад опет они седе за истим столом. Требали би да схватимо поенту приче. Има једна римска изрека која је важила за римске императоре – а која говори о томе да њих закони не обавезују ни на шта. Ми живимо управо у таквом времену. Овог нашег владара закони не обавезују, и не само њега, било кога ко је близак њему, закони не обавезју ни на шта. Људи који су блиски Вучићу и његовом режиму, просто неће сносити консеквенце за било какво понашање које буду радили. То имамо прилике да гледамо годинама и то је тако, ми живимо у таквој земљи. Ако желимо да живимо у нормалној земљи, то треба да мењамо. Жељко Митровић је његов друг из школе из гимназије и близак његов сарадник и може да ради шта хоће. То је више него очигледно, тако да мислим да многи други закони не важе у овој земљи и правила се не поштују из истих тих разлога и то јесте једна велика брига која сваком поштеном човеку треба да буде негде у глави у сваком тренутку.

Како коментаришеш оптужбе и претње које је певач Аца Лукас изнео у једном таблоиду против тебе и Кесића?

“Иначе и тај интервју који је урадио, урадио је тако што је екипу тог таблоида пустио у кућу где је већ била цела његова породица, али опет ти кажем. Аца Лукас је певач СНС -а и мисли да може да ради шта хоће. Ниједна његова реч није истина , напротив то је све сува лаж. Да ли долази из мозга који је напуњен разним супстанцама и по неком политичком задату, или је само луд човек, не знам. У сваком случају, буквално свака реч коју је изговорио је лаж. И то зна и он вероватно, уствари за њега нисам сигуран, али новинари који су то објавили знају сигурно да је то лаж. Једна ствар је битна, чињеница је да 10% Србије није у могућности да гледа наш програм. То им је онемогућено. Тако да ако изузмете неког певача који је популаран и дате му задатак да лаже нешто, а други људи немају техничке могућности да виде да ли је то истина или није, сигурно постоји неко ко ће у те лажи да поверује. Саучесници су и Аца Лукас, свесно ил несвесно и Српски телеграф, сигурно свесно. Јер они знају да то није истина. Мислим да је то сада све у склопу мућења воде и заметања сопствених трагова и сопствених недела од почетка ове епидемије и начина на који су таблоди о томе извештавали. Аца Лукас вероватно мисли, да с обзиром да му функционери СНС-а лепе новчанице на чело, да му то вероватно даје неку могућност да лаже, лупета и прети како год хоће, да га то ослобађа од закона, а то опет спада у оно принцип који сам малопре поменуо, с тим што је то овде проширено на све његове сараднике. С друге стране, мислим да пошто Бог није Ацу Лукаса подарио много здравом главом, да он то није добро израчунао зато што не верујем да би једна држава ризиковала сопствени углед због неког певача коме лепе стотке на чело. Уосталом видећемо како ће реаговати полиција и тужилаштво. У сваком случају, за мене су те лажи највећи проблем зато што су лажи увек умишљена ствар – неко ко је сео и решио да спинује неку причу да смо ми нешто неодговорни, да смо навијали за вирус. Чињеница је да постоје видео докази да то није истина, али и исто тако је чињеница да две рећине грађана Србије није у могућности да то види, јер држава није желела да они то могу да виде и дала је све од себе да они то не могу да виде. Тако да то је на неки начин хајка овог режима против нас, што се дешава већ неко дуже време. И Нова и Н1 и откад је портал кренуо да ради, су под великим притиском, али на муци се познају јунаци. Мислим да што се мене тиче ми немамо другог пута до истине, шта будале успут раде то није мој проблем. Не могу ја да се стидим у туђе име. У сваком случај мислим да он не треба да буде забринут за маму, јер ако мама стварно гледа мене и Кесића онда је сигурно видела наше поруке да остане у стану, да избегава контакте, да буде дисциплинована и одговорна према свом здрављу.”

Да ли ситуацију у којој се крше људска права грађана Србије током ванредног стања сматраш забрињавајућом?

“Ја мислим да се овде крше људска права невезано за ванредно стање. “Што се грбо роди, ни време га не исправи” – Овај режим је грбо рођен и Србија каква је сада је грбо рођена и од ње не можемо да очекујемо никакве нормалне и лепе тренутке. Ја нисам сада посебно забринут, ја сам забринут последњих неколико година, што јавно говорим. Радим све што је у мојој моћи да покажем људима ту своју забринутост и да их на неки начин алармирам. Уколико неко и ужива привилегије, то може преко ноћи лако да се преокрене и да му се обије о главу. У суштини мислим да сваки човек који учесвује у јавном животу, има обавезу да се бори за нормално друшто и за толеранцију и пуларизам, мишљење и пре свега слободу говора. Тако да суштински гушење слободе је највећи проблем овде и оно постоји већ годинама и увек је везано за неке личне афинитете оних који воде државу. Ако си им симпатичан супер, а ако ниси правиће ти пакао од живота. Ја нисам хтео да играм како они свирају, тако да сад плаћам цену и то радим задовољством. За мене је то питање части и образа и компромисе не правим никад.”

Да ли мислиш да ће неко одговарати због кршења људских права?

“Сигуран сам да док је Вучић на власти, нико неће одговарати ни за шта. Зато што су на свим важним местима у Србији људи који су постављени по страначкој линији и докле год је Александар Вучић на власти нико неће бити кажњен због својих недела. Уколико се заустави неки певач који пева на прославама напредњацима, сигурно га неће казнити, а ако зауставе некога као што је Јована Поповић из Кикинде, ауторка песме “Багра”, ко није из те приче, њу ће сигурно казнити. Ја сам имао једну непријатну ситуацију због песме коју сам наручио у кафани, “Пада Влада”, па је мој један другар замало надрљао због тога, тј надрљао је. Хоћу да кажем да ми живимо у том времену, то се дешава око нас. Они који су блиски са овим режимом или се не баве уопште јанвим животом, они мисле да их се то не тиче, али то те се тиче и на твом микро нивоу. Просто треба живети у земљи у којој је нормална атмосфера. Ова земља у којој је атмосфера потпуно ненормална и извор свега тога је држава, што не би требало да буде. Држава би требала да решава проблеме, а не да их прави. Ми овде имамо и ту неки ријалити, у коме смо принуђени да свакога дана гледамо и слушамо како изгледа председников радни дан, где је он био, с ким је причао, шта је ко коме рекао, како је њему тешко, то би било фер кад би сваки грађаниин Србије имао прилику исто да изађе на Дневник РТС-а да исприча како му је тешко. Тако да мислим да неко треба да пренесе вест председнику да нам је свима тешко. У овој земљи буквално је свима тешко. Али он нема право да кука јер нас је молио и преклињао да гласамо за њега, да буде ту и да ради тај посао, на који се сада толико жали. Ако није у стању да истрпи те обавезе, ако то не може мушки да поднесе, онда лепо нека се склони, нека поднесе оставку, нека иде у пензију и нека проводи дане са својом породицом.”

Како ти коментаришеш новинарске конференције кризног штаба услед пандемије?

“Ја мислим да ту нема шта да се коментарише, то не постоји више, то нису конференције за штампу, штампе нема, новинара нема, новинари који шаљу било каква питања, фактички газе по свим кодексима наше професије, газе и по својим моралним начелима, уствари они ни немају морална начела. Оног тренутка када пристанеш на ову игру, одрекао си се новинарства као професије, тако да ко држи до себе, не треба да шаље никаква питања, мејлом нити било шта. Укинуте су конференције и мени је и то океј. Неће бити одговора на питања, али можда нисмо требали да имамо никакве лажне конференције , од почетка је по мени требала да изађе једна особа, да нам саопшти те податке који су битни за нас и завршена прича. Ангела Меркел се појављује једном у две и по недеље на телевизији и једино што ради, бодри народ и не ради ништа друго. Ми смо овде одслушали, ово што смо ми преживели последњих 40 дана је потпуно невероватно. Ја не знам ниједан народ који је оволико био малтретиран од стране сопственог председника, колико смо ми били малтретирани ових 40 дана. Буквално смо све живо знали, кад је остао, где је ишао, с ким је причао, он ово, он оно. Друже, не занима нас, то ти је посао. Замисли кад би сваког дана морала да саслушаш радника градске чистоће, да ти он преприча све улице које је почистио и колико му је тешко било и шта је све пронашао поред контејнера или бачених опушака колико. Мислим, то ти је посао. Као и мени. Ја нисам никад кукао да ли ми је било тешко да радим у овим временима, или било шта. Долазио сам на свој посао, радио сам емисије најбоље што умем и поправљао расположење народу који је затворен у кућама и нисам им се жалио ни на шта, нити кукао јер то их не занима. Људи имају своје проблеме. Према томе, ова држава треба да решава проблеме, а не да их прави.”

Предсеников син Данило заражен је коронавирусом. С обзиром на превентивне мере заштите, мислиш ли да би и председник требало да буде изолован?

“Ја рецимо никада у свом животу нисам коментарисао чланове породице никоме, тако да нећу то да радим ни овај пут, али мислим и да то нема никакве везе за његовим дететом, то има везе са њим. Он није требао да се шета и да окупља грађане свакако. Потпуно је небитно да ли му је син заражен. Председник државе није требало да прави никаква окупљања јер је управо он, у циљу заштите, тај који је окупљања и забранио. И онда он, као највећи ауторитет и као шеф ове параде, иде и обилази Србију и окупља људе. То је ненормално понашање, без обзира да ли је неко ко је њему близак заражен. Ти говориш људима “Остани код куће” и онда идеш и путујеш по Србији и окупљаш 20, 30 људи, то је једно неодговорно понашање и слање погрешне поруке. Ја мислим да смо ми од наше државе добили гомиле опречних порука. Два дана овако, три дана онако. Ево сад видим закључани смо, биће све супер од уторка, све креће, све је лудило. Тако да мислим да је генерално у свему овоме најнеозбиљнија била држава. Ја хоћу да кажем да се дивим грађанима Србије који су у једном таквом хаосу ипак успели да пронађу начин и снагу, да сачувају себе, да буду затворени, да смање контакте. Имајмо на уму да све ове земље којима се дивимо, то су озбиљне државе у којима се зна ред и зна се ко га спроводи. Ти имаш током дана десет комуналних полицајаца који хапсе бабе које хеклају стољњаке, а сад немамо никог ко би бројао у парку и пазио на одстојање између људи. На крају број заражених медицинских радника, број заражених полицијаца и број заражених војника најбоље осликава како је држава ушла у све ово. Ова држава је ушла у све ово са идејом да је овај вирус смешан и да не треба да се диже паника. И онда смо од нуле ушли у сто степени панике преко ноћи. Мислим да је цео српски народ велики херој свега овога што се дешавало. Небитан је његов син син, председник даје погрешан пример од првог дана. Од почетка моје каријере, то је моје златно правило, не дирам уопште чланове породице никада никоме. Какву год фрку да имамо ти и ја.”

Да ли би Вучић требао да буде изолован јер је био у контакту са зараженом особом?

“Он је пре свега требао да буде изолован када се вратио из Мађарске, већ тада су биле донете мере и он је требао да буде у карантину 14 дана, заједно са Синишом Малим. Зато кажем, председник се најнеодговорније понаша од првог дана кад је избио вирус, он је најнеодговрнији од свих. Прво је био да носи заштитну опрему, није носио ни маску, ни рукавице, обилазио је градове, окупљао је људе. Ниједан председник се не понаша тако. Једно је причао нама, а он радио сасвим друго. Али то је то, он не осећа никакву моралну обавезу да се понаша нормално, зато што ову државу види као своју деспотију, а сваки деспот се у својој деспотији понаша онако како му је ћеф. Ми смо генерално свакога дана жртве његових ћефова.”

Ових дана често можемо да видимо на интернету да људи причају да власт користи корону као предизборну кампању, шта ти мислиш о томе?

“Није то сада, њих је корона пресекла у сред кампање. И ми не треба да заборавимо да када су скупљани потписи, када је СНС извела 90.000 људи на улице, углавном старијих и довела их да потписују подршку, да су сви њихови чланови месних одбора имали потпуну заштитну опрему, док војска, полиција и здравствени радници нису то имали. Ја мислим да је овде било ужасно неодговорно понашање пре свега председника Вучића. Мислим да нам је показао да је паничар, да нема добар план, да влада ситуацијом и да просто није човек који у тешким временима може да доноси смирено важне одлуке које ће бити у корист свих грађана. Ми смо њега видели углавном у неком блажем или тежем нервном растројству, у паничним изјавама, гружењу усана, уздисањима, и неким пренаглашеним реакцијама. Стално је такав. Искрено, и Ана Брнабић и Златибор Лончар, о лекарима да ни не говорим, били су куд и камо паметнији и смиренији и смисленији у овој ситуацији. Наравно, увек ту имаш идиоте који ће се истаћи, као што је Горан Весић. Тешко је надмашити његово лудило и глупост, али у принципу мислим да је председник за ових 40 дана да није ништа од онога како нам се представљао. Он показује лекарима како се користе респиратори. Имамо Жељка Митровића који показује како се користе визири? Дели и озонира своју крв. Ја не кривим ту ни Вучића, ни Жељка Митровића. Жељко Митровић ти је мали Вучић у свом малом свету. Он дође тамо и каже да је смислио лек против короне и сад сви новинари ће тих вести како се цео свет диви Жељку Митровићу и његовим методама лечења короне. Имаш то у вестима на Пинку, ево Иван Голушин је читао вести. Ја уопште то не замерам ни Жељку Митровићу ни Александру Вучићу, замерам тим лекарима и тим новинарима. Значи, свако ко је завршио медицински факлутет шест година, био је на специјализацији две године и има неког радног стажа, и дозволи себи да стоји мирно док му Жељко Митровић објашњава како се користи медицинска опрема или Александар Вучић му објашњава како се користи медицинска опрема, онда он је узео и пљунуо на сопствену диплому. И искрено по мом мишљењу, није заслужио никакво сажаљење, никакво поштовање, нити било шта, нека му се дешава то. Када би дошао Вучић да објасни мени како се ради емисија, ја бих му рекао “Мајсторе, немој да се ложиш, ја то знам боље него ти”. Ови новинари који пристају да читају будалаштине како је Жељко Митровић на прагу Нобелове награде због отркића како лечи корона и како су његове формуле смртности потпуно невероватне. Он човек са ротацијама обилази Србију и поклања заштитну опрему. Ја ћу Жељка Митровића памтити по његовом подригивањуу на Фанту. Може да однесе милион визира сада. Тада кад је он подригивао на Фанту, тада се зараза ширила. Захваљујући томе што су телевизије са националном френквенцијом и медији блиски режиму, таблоди блиски режиму, били максимално неодгововорни и ругали се вирусу и преносили поруке људима да је то будалаштина, да је вирус смешан и да не треба да обраћају пажњу. Ово сад што се дешава је приговор савести, то је њихов лични проблем. У неком општем посматрању ситуације то не треба узети у обзир.”

За крај шта би ти поручио читаоцима Нова.рс на ускршњи празник?

“Ја морам да кажем једну ствар, жао ми је што водимо овај разговор, Ускрс је и сви су данас у породичном расположењу, па ми је мало жао што сам морао да одговорим на ова твоја питања. Моја порука за Ускрс је увек иста, ја желим свима срећан Ускрс. Ја сам неко ко и Ускрс и Божић доживљава као важне датуме и веома важне породичне празнике. И неке дане када човек има право да поверује да ће можда баш после тог дана да крене на боље. И суштински хоћу да честитам грађанима Србије, хоћу да честитам свом нашем народу на томе како се носи са овом ситуацијом с обзиром да није вођен никаквом мудром главом и чврстом руком, у једном потпуном хаосу у једној несигурности државе, народ Србије је херој заиста сви. Било који град, било које село, где год да живите, ви сте хероји и жао ми је што сте овај Ускрс провели овако затворени, али је то сигурно било за наше добро. У сваком случају желим свима да живот крене боље и да се опаметимо и да не заборавимо шта нам се дешавало у овом периоду. Пре свега желим стварно свима добро здравље и срећан Ускрс. Желим добру енергију свима, желим добро здравље и овима о којима смо причали, желим председнику Вучићу срећан Ускрс и добро здравље и његовој породици и свима заиста. Онда када прође све ово, мислим да ћемо да засучемо рукаве сви заједно и да кренемо да исправљамо ову земљу и да је по стоти пут градимо и да је по стоти пут павимо на нормалну, па можда ћемо једном коначно и да успемо.”