Прочитај ми чланак

Хрватска војска спрема напад на Републику Српску?

0

Одлично обавештени извори упозоравају да разлог за провокације из Хрватске нису само део тамошње предизборне кампање, већ да се иза свега крије жеља Хрвата да испровоцирају нови рат који би искористили за упад у западни део Републике Српске и ново етничко чишћење.

hrvatska-vojska-450x299

Према последњим обавештајним подацима, Хрвати готово свакодневним и очигледно координисаним нападима на Србе желе да испровоцирају Београд на неодмерену реакцију и тако изазову нове крваве сукобе.

Евентуални нови рат Хрвати би, кажу обавештајци, пробали да искористите за упад на територију БиХ и етничко чишћење западног дела Републике Српске.

Због овог тајног плана, како се сазнаје, Београд најозбиљније размишља да потпуно промени политику према Загребу, али и Европској унији, која месецима ћутке прелази преко усташког дивљања.

Саговорници упозоравају да се иза свакодневних напада Хрвата не крије само патолошка мржња.

– Загребу је основна идеја да сталним критикама, вређањем, блокадом у Бриселу, тужакањем у иностраним институцијама изазове неку жешћу реакцију политичара у Београду, коју би потом искористили за сукобе. Они најозбиљније разрађују планове за операције у западном делу РС! И са тим се не смемо више играти. Ове претње се морају најозбиљније схватити – упозорава један од саговорника, иначе високо позиционирани обавештајац.