Прочитај ми чланак

АМБАСАДОР ИЗРАЕЛА: Хрватима нећемо опростити кукасти крст

0
Фото: Фонет

Фото: Фонет

Скандали на утакмицама у Сплиту и Зеници, када је на Пољуду освануо кукасти крст, а босански навијачи палили заставу Израела и извиждали израелску химну, указују на опасност од пораста неофашизма и национализама на Балкану, упозоравају медији у региону.

Тим инцидентима велику пажњу посветили су и медији у Израелу, а амбасадор Израела у Србији Јосеф Леви је рекао да Тел Авив не може да заборави ни опрости кукасти крст у земљи у којој су хиљаде Јевреја, Срба, Рома убијене у Јасеновцу и другим стратиштима.

– То је криминал. Израел поштује и Хрвате, и Србе, и Бошњаке и тражимо исто и за нас. Навијачи могу да буду насилни, али ово што смо видели у Сплиту и у Зеници је расистичка мржња. У Србији и Црној Гори то нисам видео, али у неким другим земљама региона јесам – наводи Леви.

На питање каква је улога политичара у смањењу таквих тензија у спорту, Леви напомиње да је разговарао с премијером Александром Вучићем и да су сагласни да нас то враћа у мрачна времена.

– Верујем у лидере овог региона. Као амбасадор не могу да им кажем шта да раде, али приватно им саветујем да буду умерени. Они који су у Сплиту цртали кукасти крст и у Зеници газили израелску заставу не познају своју историју. Неко томе мора да их научи – поручио је Леви.

Извор: vesti-online.com