Прочитај ми чланак

ХРВАТИ НЕ ПРЕСТАЈУ: Хапшење Чоловића српски трик!

0

Загребачки портал наводи да је Чоловић ухапшен у Србији како у Хрватској не би био један од кључних сведока на суђењу за ратне злочине Србима у Хрватској.

spijun2

“Држављанин Републике Хрватске и Републике Србије Чедо Чоловић (57), некадашњи припадник војске тзв. САО Крајине из места Тепљух код Дрниша, по кратком је поступку на Вишем суду у Београду осуђен на казну затвора од три године, а због наводног шпијунирања у корист Хрватске”, наводи загребачки портал на почетку текста.

Како истичу, само пет дана је протекло од хапшења Чоловића у Београду до изрицања пресуде, а којој је претходило његово наводно признање кривице и нагодба с Вишим јавним тужилаштвом о трогодишњој затворској казни.

“Ова ‘шпијунска афера’, која је протеклих дана пунила ступце хрватских и српских медија и након изречене судске пресуде обавијена је велом тајни, препуна контрадикторности. Ни након Чоловићевог хапшења, ни након судске одлуке, још се нико од представника државне власти Србије није огласио и оптужио Хрватску да је имала своје шпијуне на њеној територији. О наводном Чоловићевом шпијунирању и одавању војних тајни спекулисали су бројни српски медији. Са службеним информацијама о томе за шта је Чоловић тачно оптужен у јавност није изашло београдско Више јавно тужилаштво нити је Виши суд образложио изречену пресуду”, наводи “Јутарњи”.

Осим тога, они истичу да је њихов извор са којим су ступили у контакт уверен да је “’случај Чоловић’ најгрубље и недопустиво уплитање српског правосуђа у просецуирање ратних злочина хрватског правосуђа који су почињени током окупације Републике Хрватске, а за које су осумњичени бројни високо рангирани бивши официри ЈНА и српске паравојске на територију самопроглашене САО Крајине”.

Он наводи да је управо је Чедо Чоловић требало да буде један од кључних сведока у једном таквом судском процесу хрватског правосуђа.

Њихов извор је, како наводе, уверен да није случајно изабран тајминг “да се лажним оптужбама о војној шпијунажи и брзинском осудом српских правосудних органа, а све у спрези са српским државним властима, Чеда Чоловић елиминише као веродостојни сведок у оптужници хрватског правосуђа против пензионисаних високих југосрпских официра, осумњичених за ратне злочине на дрнишком подручју”.

Како каже, “реч је о особама које су блиске или Вучићевој Српској напредној странци или, пак, Дачићевој Социјалистичкој партији”.

“Почетком августа 2015. године Одељење за ратне злочине Службе криминалистичке полиције ПУ шибенско-книнске поднело је шибенском Жупанијском државном тужилаштву кривичну пријаву против седам високо рангираних заповедника војске и милиције тзв. Крајине, 69-годишњака, 68-годишњака, 67-годишњака, 59-годишњака, 68-годишњака, 66-годишњака, 58-годишњака и 54-годишњака”, пише загребачки портал.

Ту се истиче да се према тој пријави они сумњиче да су у раздобљу од 16. септембра 1991. до 4. августа 1995. године на подручју тада окупираних општина Дрниш и Ружић починили више кривичних дела ратног злочина против 48 цивилних особа хрватске националности и сумњиче да су кршили правила међународног права за време рата.

“Наиме, иако су били упознати с чињеницом да се током борбених деловања њима подређених јединица током и након окупације града Дрниша с припадајућим местима и општином Ружић цивилно становништво хрватске националности убија, мучи и противзаконито затвара, нису предузели никакве нужне и разумне мере да се такви злочини спрече, сузбију и казне. Описаним понашањем осумњичени су пристали да њима подређене јединице и њихови припадници наставе с таквим понашањем, а тиме су подстакли и охрабрили подређене”, пише “Јутарњи”.

“У вези с кривичном пријавом поднесеном против седам заповедника војске и милиције тзв. РСК због почињеног кривичног дела против цивилних особа на подручју Ружића и Дрниша у току је истрага због кривичног дела ратног злочина против цивилног становништва”, речено је за тај загребачки портал у среду из Жупанијског државног тужилаштва Шибеник, а у саопштењу се не наводи када се намерава подигнути оптужница.

Ипак, они истичу да им извор каже да је ЖДО Шибеник намеравао против осумњичене седморке оптужницу подигнути до краја ове године, а међу сведоцима тужилаштва требало је да буде и Чедо Чоловић.

“Наш саговорник тврди да је кривична пријава Одељења за ратне злочине ПУ шибенско-книнске темељена управо на исказима Чоловића и још неколицине његових сабораца из војске тзв. РСК које су више пута давали током информативних разговора с криминалистичким истражитељима, а након повратка из Србије и боравка у својим родним местима у околици Дрниша”, пише “Јутарњи”.

Током рата Чедо Чоловић био је потпоручник у војсци РСК, у чину који је носио као резервни официр ЈНА, те је обављао функцију заповедника вода, наводи “Јутарњи”, истичући да је “рањен 1993. године у окупираном Житнићу, месту које је било прва линија обране самопроглашене Крајине”.

Након рањавања и лечења у Книну остао је трајни инвалид с одузетом десном руком. Након рата живео је у Угриновцима у близини Београда у које је избегао заједно с братом Ђорђем, а тамо му је од 1990. године живела сестра, шурак и њихова деца. Пре рата Чоловић је радио у књиговодству дрнишког грађевинског предузећа Ударник. Из Угриноваца је у Тепљух долазио неколико пута годишње у своју кућу, а редовно је обрађивао и виноград. Његови рођаци из Тепљуха описали су га као скромног, поштеног и карактерног човека, закључује “Јутарњи”.