Прочитај ми чланак

ХОЈТ ЛИ: Руска визија Србије се разликује од визије коју имају грађани Србије

0

Заменик помоћника америчког државног секретара Хојт Брајан Ји изјавио је да су прошле године инвестиције из Русије износиле око 80 милиона долара, а из Европске уније 1,5 милијарди и да ту нема поређења, али да многи Срби имају утисак да Русија омогућава највише инвестиција и помоћи, што није тачно.

„Не противимо се да Русија одржава односе са Србијом, знамо да су ти односи увек били врло јаки. Aли, важно је да људи у овој земљи схвате да је руска визија Србије и Западног Балкана врло различита од визије коју Срби имају о својој земљи и визије партнера у Aмерици и Европи о Србији и остатку Западног Балкана“, изјавио је Хојт Ји.

Додао је да Србији, која је у транзицији и покушава да изгради своју економију, потребно много пријатеља, подршке и трговинских партнера са различитих страна – из Турске, Кине, Русије, СAД.

Говорећи о недовољној обавештености јавности Србије о висини инвестиција и помоћи са Запада, Хојт Ји је указао да је то „делом кривица дипломата, чија је одговорност да објасни јавности у Србији шта ради и зашто ради“.

Како је рекао, легитимно је и питање да ли медији у Србији извештавају о томе што говоримо, шта саопштавају наше амбасаде, представници у Бриселу и Вашингтону.

Он је нагласио да су медији, који су истински независни и професионални, заинтересовани да чињенице и оно што се заиста догађа у Србији учине јавним.

„Можда су други ефикаснији у слању порука, на пример Русија. Помоћ и инвестиције из Русије су у Србији безначајне у поређењу са помоћи и инвестицијама европских и америчких партнера“, казао је амерички дипломата.

„У интересу је јавности, али и медија, приказивање стања на терену“, рекао је Хојт Ји у интервјуу за агенцију ФоНет и изразио наду да ће Срби сазнати да су Aмерика, ЕУ и њене чланице партнери који помажу Србији да оствари циљеве.

Он је међу те циљеве уврстио побољшање животног стандарда и придруживање Европи и оценио да би Срби требало да упитају шта Русија ради да би помогла Србији да их оствари.

Хојт Брајан Ји је изјавио да СAД желе да Србија и регион буду успешнији, стабилнији, безбеднији и боље интегрисани у остатак Европе, али да нема дугорочно одрживе стабилност без владавине права, независног судства, слободних, независних и професионалних медија и поштовања људских права.

Он је у интервјуу агенцији ФоНет рекао да су сви ти услови неопходни за интеграцију у остатак Европе, жељу људи да остану у својој земљи и прилику за запошљавање младих, да би друштва била слободна и демократска.

Хојт Ји је констатовао да је зато немогуће потпуно се фокусирати на стабилност и оценио да би било погрешно ако би СAД и Европа наглашавале само стабилност, али и да не мисли да то раде.

БОНУС ВИДЕО

Гости емисије „Дебата” били су председник Здраве Србије, Милан Стаматовић и председник Српског покрета Двери, Бошко Обрадовић.

Током емисије г. Стаматовић је истакао колико је опасно по српску државу што странци купују српску земљу и што им се од стране српске државе дају сви ресурси да би експлоатисали и народ у Србији, као и колико су бездушни режимски СНС-СПС тајкуни и на који начин ће савез ЗС-Двери помоћи радницима да се изборе за своја права (00:38:00); док је г. Обрадовић објаснио зашто је овај савез је зато да Руски хуманитарни центар добије дипломатски статус, а против војне сарадње Србије са НAТО и геј парада, односно на који начин је СAД окупирао Балкан и ЕУ, а Вучић влада путем манипулације, Србијом (00:54:00). Послушајте:

Ако вам се свиђају емисије, лајкујте и Фејсбук страницу – ФЕЈСБУК – ЦЕНТАР
и претплатите се на Јутјуб канал: ЦЕНТАР – ЈУТЈУБ или нас можете контактирати на 064 24 24 123.