Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ: Ухапшени руски држављанин је „шпијун камуфлиран у радника УН“

0

Косовски премијер Рамуш Харадинај написао је на свом Фејсбук налогу да је руски држављанин, који је у уторак ухапшен у акцији косовске полиције, "шпијун камуфлиран у радника УН". Подсетимо, Михаил Красношчеков, припадник УНМИК-а, повређен је у тој акцији и налази се на ВМА у Београду.

„Косовска полиција је током операције против организованог криминала и кријумчарења ухапсила једног руског држављанина, шпијуна камуфлираног као радника УН организације, који је ометао владавину закона користећи службено возило УН-а“, навео је Харадинај на свом Фејсбук профилу и додао: „Његови поступци су против међународног права и норми. Опструкција правде и злоупотреба симбола УН-а су груба кршења“.

Руска мисија при ОЕБС-у мора да схвати да је владавина права наша одговорност према свим грађанима Косова у друштву које делимо заједно, написао је Харадинај.

Полиција Косова саопштила је у петак увече да је у акцији спроведеној у уторак једино на подручју Зубиног Потока наишла на отпор у којем је било и пуцњаве, наводећи да је возач тојоте са УН ознакама „помагао насилним демонстрантима постављајући своје возило насред пута“. Додају да возач није поштовао наредбе.

Харадинај је у петак од министарства иностраних послова у Приштини затражио да „на основу уставних и законских овлашц́ења“ руског припадника УНМИК-а Михаила Красношчекова, који је повређен у акцији јединице РОСУ, прогласи за особу „нон грата“.

Одлука је донета, како је навео Харадинај, због поступка руског грађанина против „уставног поретка Косова, универзалних вредности, мира и стабилности“. „Истом се наређује да напусти територију Републике Косова. Ова одлука ступа на снагу од данас, 31. маја 2019. године“, додао је косовски премијер.

Иначе, Красношчеков је задобио тешке телесне повреде главе услед батина које је добио од косовске полиције. Он је првобитно био збринут у здравственом центру у Косовској Митровици, а у четвртак је пребачен на Војно-медицинску академију. Руског службеника УНМИК-а у петак је обишао председник Србије Александар Вучић.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров изјавио је да је понашање косовских власти према Крашношченку „апсолутно неприхватљиво“ и да „не може бити ничим оправдано“. „Њихови покушаји да лише нашег представника дипломатског статуса је веома озбиљно питање и на њега треба да реагују представници УН. Шеф мисије УН је заузео своју позицију и неће подржавати изјаве власти Косова“, изјавио је Лавров.

Подсетимо, Главни тужилац Основног тужилаштва у Митровици Шућри Суља затражио је од институција Косова да упуте захтев за укидање имунитета руском службенику УНМИК-а.

УНМИК се за сада није огласио поводом одлуке да се Красношчеков прогласи за „персона нон грата“. Међутим, како пише РСЕ, на основу раније изјаве портпарола Генералног секретара УН-а Антониа Гутереша, из јануара ове године „доктрина персоне нон-грата није примењива у погледу особља УН-а“, преноси Коссев.

Русија је саопштила да однос Косова према руском држављанину, припаднику Унмика, Михаилу Красношчекову, представља демонстрацију надменог става Приштине према УН и преседан који ће имати далекосежне последице.

Иначе, Основни суд у Приштини у петак је одредио једномесечни притвор за 30 ухапшених 28. маја у акцији Косовске полиције.

Они се сумњиче за организовање криминалне групе, злоупотребу службеног положаја, подмићивање и кријумчарење робе.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!