Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ СЕ ПРАВДА: „Није тачно да се Могерини увредила, каснили смо…“

0

Приштина -- Косовски премијер Рамуш Харадинај каже да конференције за медије са Федериком Могерини није било због "кашњења и дискусија које су одузеле мало више времена".

Како каже, није тачно да конференције за медије није било зато што се она увредила због његовог захтева да се повећа учешће САД у дијалогу Београда и Приштине.

РТК2 преноси да је Харадинај одржао конференцију за новинаре у Пришстини поводом учешћа на Савету за придруживање и стабилизацију у Бриселу са Могеринијевом.

“Објавили смо заједничко саопштење, али нисмо имали конференцију за новинаре, због тога што смо каснили. О неким темама водила се дискусија на одговарајући начин, тако да су нам оне одузеле мало више времена. Такође сам обавестио европске званичнике да САД треба да имају важну улогу у процесу дијалога”, рекао је Харадинај.

Харадинај је изјавио да је у Бриселу изразио забринутост због тога што Косову још увек није уведен безвизни режим.

„На састанцима смо искористили прилику да известимо о приоритетима, регионалном развоју, дијалогу, на састанцима је такође доминирало и питање визне либерализације и статусу кандидата за Косово, ја сам искористио прилку да представим наша питања”, казао је Харадинај.

РТК2 преноси да је косовски премијер коментарисао и оставку главног судије у мисији Еулекс на Косову Малколма Симонса, који је као разлог оставке навео корупцију у оквиру те мисије и нереаговање на његове притужбе.

“Штетно је за било коју организацију када њихов члан говори о таквим стварима. Оно што је мене изненадило је то што један принципијелан судија није реаговао у време када је дошло до прекршаја, него када је све прошло и када је ситуација избледела”, навео је Харадинај.

Портпаролка ЕК Маја Коцијанчич каже да шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини није напустила састанак Савета о стабилизацији и придруживање између ЕУ и Косова.

Коцијанчичева је то изјавила након информација до којих су медији дошли из незваничних извора у Бриселу, а које говоре да је шефица дипломатије ЕУ Федерика Могерини напустила састанак са Харадинајем због његовог наводног инсистирања на већем учешћу САД у дијалогу Београда и Приштине.

„Када је реч о САД, блиско сарађујемо с њима на Западном Балкану, укључујући и дијалог о нормализацији односа“, наводи Коцијанчичева у свом саопштењу.

ЕУ је јутрос изненада отказала конференцију за медије на којој је требало да Федерика Могерини и Рамуш Харадинај представе закључке Савета о стаблизацији и придруживању између ЕУ и Косова.

Званично објашњење европске стране било је да је конференција отказана због „агенде“ званичника.

Косовски медији су, позивајући се на своје изворе у Бриселу, јавили о „лошој амосфери“ која је владала током овог састанка.