Прочитај ми чланак

ХАРАДИНАЈ ПРЕЗАДОВОЉАН ПОСЛЕ СУСРЕТА СА ХАНОМ Таксе на производе из Србије остају!

0

После састанка са комесаром за проширење и добросуседску политику Јоханесом Ханом, Харадинај је на конференцији за медије изјавио да су разговарали о многим темама међу којима су биле и дијалог о нормализацији односа између Косова и Србије као и о увођењу таксе од 100 одсто, истичући да ће таксе бити укинуте када Србија призна независност Косова.

Рекао је да је европском комесару ставио до знања да је тзв. Косово било принуђено да уведе таксу због непрекидних сметњи које је вршила и врши Србија.

Нагласио је да је Влада Косова опредељена за европске интеграције, да је приоритет владавина закона, остваривање приоритета који произилазе из Споразума о стабилизацији и придруживању и за економски развој.

Харадинај је рекао и да је Косово испунило све критеријуме за либерализацију виза и да захтева укидање виза за грађане Косова. Додао је и да одлука о увођењу виза није уперена против Срба, грађана Косова, нити против било које друге заједнице.

Визна либеризација 2020. године?

Европски комесар Јоханес Хан изјавио је у Приштини да је реалан датум да Косово добије визну либерализацију 2020. година, пренео је Зери.инфо.

„Ако упоредимо ситуацију са Украјином и Грузијом, требало је годину и по дана да добију либерализацију… Радимо напорно, али то није нешто што можемо учинити за један дан, а у интересу свих је да државе и сви грађани буду једнаки у Европи „, рекао је Хан на одвојеној конференцији за новинаре, након разговора са политичким лидерима Албанаца.

На питање зашто се визна либерализација одлаже, ако је Косово испунило све критеријуме, Хан је рекао да је 2020. реалан датум.

„Датум 2020. остаје реалан датум“, рекао је Хан не искјучујући притом могућност да се то догодити и раније.