Прочитај ми чланак

Гужва у реду за руски загрљај

0

12900041_769246789842770_1961225588_n

У свесрдном залагању низа српских партија за сарадњу са Русијом, кораком од седам миља ка Москви загазила је Демократска странка Србије споразумом са Јединственом Русијом Владимира Путина. Тим документом се трасира пут некој врсти балканске конфедерације Србије, Црне Горе и Републике Српске.

Према речима аналитичара Ђорђа Вукадиновића, оваквим поступцима Русија показује да мења праксу сарадње са водећим партијама у Србији јер схвата да је користе у изборној кампањи да би се по преузимању власти окренуле према Западу.

– Москва се осећа помало изиграно. Мада и даље сарађује са влашћу у Београду, она исказује став не само споразумом са ДСС, већ и одлуком да премијер Медведев посети Београд после избора, али и критичким писањем медија о Вучићу – тумачи руске сигнале за „Вести“ Вукадиновић.

Упитан зашто је одабран баш ДСС, он одговара да их Москва види као најкредибилнију опозицију на српској политичкој сцени.

– ДСС и Санда Рашковић Ивић као потписник споразума нису најгласнија и најстраснија политичка опција у заговарању српско-руске сарадње, али су за чврсте везе и доследни став о неутралности Србије који Русија подржава – појашњава овај аналитичар који је на листи кандидата коалиције ДСС и Двери за предстојеће изборе.

Досадашња предизборна кампања иначе врви од залагања за Русију, па се за пуни заокрет ка Москви залаже не само гро деснице, од радикала и Заветника до карићевог Покрета снага Србије и Поповићеве Српске народне партије, већ и део левице. Према речима Вукадиновића, сви у власти и опозицији, осим либерала, војвођанских лигаша, Мађара и донекле Демократске странке, готово се такмиче у истицању специјалних веза са Русијом.

– У том утркивању има и много предизборне рачунице с обзиром на истраживања која показују да је Русија убедљиво најпопуларнија код српских гласача – објаснио је наш саговорник.

Истраживања Нове Српске политичке мисли (НСПМ), спроведена у јануару, показују да трећина грађана Србије даје подршку Русији, свега 15 одсто Европској унији, док је за неутралност више од 35 одсто испитаних.

– Ако погледамо изјашњавање које није као у претходном случају изјашњавање за само једну опцију, видимо да је за Русију близу 70 одсто грађана, а за ЕУ око 50 – појашњава Вукадиновић,уредник НСПМ.

Више од маркетинга

Русијом и Путином маркетиншки се послужила и коалиција Дачића и Палме постављањем Путинове воштане фигуре у јагодинском музеју..

– Кремљ рачуна и на Дачићеве социјалисте, мада су донекле разочарани њима, али и на друге мање странке деснице, док су Вучићем незадовољни – појашњава Вукадиновић.

Vesti-online.com