Прочитај ми чланак

Годишњица еколошких протеста: Да ли су блокаде путева довеле до помака

0

Загађен ваздух, вода, земљиште, хиљаде дивљих депонија широм Србије, компаније чији рад или долазак прете да додатно наруше еко систем и животну средину, само су неки од повода због којих су грађани наше земље протеклих година протестовали.

Да ли су блокаде путева и барикаде успеле да доведу до неког помака на боље, саговорници имају различита мишљења.

Тачно је годину дана како је глумица Светлана Цеца Бојковић стала испред камиона који је кренуо да истовари шут у близини баре Рева, где се годинама налази депонија свакаквог па и опасног отпада.

Мештани који живе у близини организовали су тада први протест, а прослављела глумица каже за Данас да се, према њеним сазнањима, у Србији досад ништа није променило што се тиче баре Рева, али и заштити животне средине уопште.

„Колико сам пратила ситуацију око баре Рева, видим да се ништа није променило, да све стоји и да су људи узнемирени. Не рашчишћава се депонија, не ради се ништа“, указује саговорница.

Бојковић додаје да се ништа није променило ни у уосталим местима у којима су грађани протеклих година протестовали због загађене животне средине или еколошке катастрофе која прети.

„Око 20.000 људи може бити угрожено, некима су овце потроване, уколико се наставе активности Владе Србије. Са Рио Тинтом се и даље преговара, ништа ту није прекинуто. То су била само предизборна обећања. Бушотине нису затрпане, неким људима су бунари потровани од бора. Затим, сумпорна киселина која треба да се излива у земљу ће стварно бити еколошка катастрофа“, истиче Бојковић.

Она додаје да се нама Рио Тинто представља као пројекат који ће донети благодети, „а напротив, неће, упропастиће нас, уништити нас“.

„Власт продаје нашу земљу и наше животе. Животе својих грађана“, закључује Бојковић.

Александар Јовановић Ћута из Еколошког устанка оцењује за Данас да је неког еколошког напретка ипак било, а да је негде ситуација још и гора.

„Годину дана након барикада Рева је поново зелена. Шут је прекрила разнолика вегетација а орао белорепан, корњаче, змије и гуштери обављају своје редовне пролећне активности. У атару села Рековац фирма Еуролитијум обуставила је радове на бушотинама након последње блокаде еколошких устаника, засади боровнице одлично напредују, узгајивачи задовољни, очекује се одличан род. У селу Рађевице(Жупа) еколошки устаници и мештани више од годину дана блокирају формирање каменолома штитећи своје винограде“, наводи Јовановић.

Према његовим речима, наше реке слободно теку јер поучени искуством из Раките и са Старе планине „више ником не пада на памет да гради мале хидроелектране“.