Прочитај ми чланак

Гласање није ни почело, а СНС ШТЕЛУЈЕ правила

0

Посланици владајуће већине предвођене Српском напредном странком поднели су 21. септембра, свега неколико месеци пре одржавања избора, Предлог измене одлуке о изборима за посланике Скупштине АП Војводине. Како предложено - тако и учињено: посланици из владајуће коалиције (СНС, СПС, СВМ) су у петак брзински усвојили чак 107 нових одредби о изборном процесу у покрајини. Међу тих стотинак "техникалија", провукла се и одлука по којој носилац изборне листе за војвођански парламент више не мора да има пребивалиште у Војводини. Практично, може да живи и у Куршумлији, Бабушници или Београду… свеједно ће се звати Александар Вучић.

– Ја ћу лично предложити да се бивши председник СНС Александар Вучић замоли да буде носилац листе у Војводини – одговорио је шеф посланичке групе СНС Дмитар Станишић на критике опозиције и тиме потврдио сумње шта је заправо био највећи разлог да се изборна правила мењају у минут до пре избора.

А раније већ виђено је да када Вучића странка замоли, Вучић хоће.

У последња два изборна циклуса Војвођани се баш нису показали као најпоузданији СНС гласачи. Уз то су се дешавале и немиле ситуације да су се често губили у компликованим упутствима кога заокружити, чије име гледати на листићу, коју колону тражити … Овим ће свака забуна бити отклоњена, јер име Александар Вучића дође као џокер карта валидна у свакој игри. Сем што овакав потез оцењују као „кршење елементарне демократске праксе јер се изборна правила не мењају уочи избора“, војвођанска опозиција сматра да се овим додатно подрива статус покрајине.

– Сам садржај измена је такав да се њиме додатно ниподаштава субјективитет Војводине и њена аутономија. Тиме је срушена још једна од преосталих тековина децентрализације изборног система. Стварна намера је, не сумњамо, да се Александру Вучићу омогући да буде носилац, поред осталих, и војвођанске листе Српске напредне странке. У тоталитарном систему, каквом тежи владајућа странка, вођа треба да одлучује о свему и стога мора бити носилац свих изборних листа: од републике до месне заједнице – поручују из Акције прогресивне Војводине.

– Српска напредна странка, која се трудила да овај процес доведе до краја, предлогом измене изборних правила само је формално признала своје дугогодишње стремљење – да Војводином треба да се управља из Београда и да људи из Војводине нису битни – истиче ова политичка организација.

Новом изборном одлуком владајућа коалиција је смањила и број потребних потписа за подржавање изборне листе са 6.000 на 4.000, односно са 3.000 на 2.000 за мањинске изборне листе. Овим је, према тврдњама првог напредњака Бановине Дамира Зобенице, учињен „уступак опозицији“ и то „на штету СНС“.

Председник посланичке групе СРС Ђурађ Јакшић је, међутим, на јучерашњем заседању изнео друго тумачење ове напредњачке услуге:

– Ово се ради како би се некима омогућило да буду учесници избора, као и манипулације са лажним мањинским листама на којима нема никавих чланова мањинских заједница – наводи Јакшић.

Са њим је сагласан и посланик из Новог ДСС Бранислав Ристивојевић тврдећи да смањење броја потписа има за циљ „да омогући да се кандидују и они који се никад не би нашли на листићима и збуне бираче кад виде на гласачком листићу 20-30 имена разних странака или коалиција“.

Гласачи у Србији су свакако одавно већ збуњени, а последњим изменама изборних правила СНС им заправо шаље врло једноставну поруку: можете гласати за било кога, све док гласате за Александра Вучића.