Прочитај ми чланак

Гидеона Грајфа напали због Сребренице: Ово је црна мрља за Немачку

0

Израелски историчар, стручњак за холокауст Гидеон Грајф оценио је да је одлука претходне немачке владе да опозове одликовање које је требало да му буде додељено резултат клеветничке кампање „организације Исламске браће“ у Босни и Херцеговини и да је то „црна мрља за Немачку“.

„Чињеница да сам Јеврејин и израелски историчар разлог је за такве насилне, окрутне личне нападе“, рекао је Грајф за израелски дневник Харец.

Према његовим речима, „организације Исламске браће“ у Босни покренуле клеветничку кампању против њега као наводног негатора геноцида у Сребреници.

„Они убијају жртве холокауста по други пут“, истакао је Грајф, који је био члан комисије коју је ангажовала Република Српска, а која је утврдила да у Сребреници није почињен геноцид.

Како преноси Спутњик, изралски дневник пише и да је одлука немачке владе о опозиву одликовања за историчара Грајфа поздрављена у Сарајеву.

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић је у изјави за Харец рекла да „никоме не треба дозволити да минимизира догађаје који су судски и правно утврђени у међународним судовима“.

„Негирање холокауста и геноцида у Сребреници оснажује починиоце, што резултира величањем осуђених ратних злочинаца и прети понављањем најстрашнијих догађаја у нашој историји“, рекла је Турковић.