Прочитај ми чланак

Функционер СНС главни снабдевач хране за ЦЗ

0

"Луки комерц доо", једна од неколико фирми која је новембра 2019. године добила посао на тендеру за снабдевање кантине Централног затвора у Београду, у власништву је функционера Српске напредне странке Живорада Пантића, иначе одборника скупштине општине Пећинци у Срему. Ово и не би било тако чудно да законски заступник фирме, која снабедава ЦЗ, Милорад Пантић, иначе Живорадов брат, није и сам био хапшен 2015. године.

У отвореном поступку јавне набавке намирница за кантину Окружног затвора у Београду, која је била подељена на 15 партија, четири су додељене управо предузећу “Луки комерц”, чија је вредност била око 3,4 милиона динара.

За име законског заступника ове фирме Милорада Пантића, иначе повереника пећиначког одбора СНС, чуло се и пре неколико година, односно када је 2015. ухапшен у великој акцији српске полиције.
Пантић је тада, заједно са 11 сарадника, ухапшен због сумње да је шверцовао око 1.338 тона дувана. Осумњичени су се теретили да су противправно присвојили око 490 милиона динара, чиме су буџет Србије оштетили за више од 138 милиона динара.

Ипак, и поред ових наводних малверзација, законски заступник “Лукија” убрзо је пуштен на слободу.

Још једна спорна радња поменутог предузећа десила се давне 2003. године, када је Милорад Пантић приватизовао шабачку “Саву” за 20,73 милиона динара. Ово угоститељско предузеће, које је поседовало 11 хотела, неколико продавница, погон за производњу сокова, пекару и још неке објекте, убрзо је након приватизације пропало, а више од 200 радника остало је без посла.

Приватизација “Саве” изазвала је велику буру у јавности 2006., након што су бивши радници овог предузећа поднели кривичну пријаву против браће Пантић. Радници су тада пријавили власнике због сумње да су објекте овог шабачког предузећа продавали другим лицима, а све то на име наводних фиктивних дуговања УП “Саве” њиховом предузећу “Луки комерц”.

Ни 2018. године одређене неправилности нису заобишле предузеће Пантића. Како су поједини медији писали, те године, образовна установа “Полетарац” из Руме потписала је неколико уговора о снабдевању намирницама са “Лукијем”. Ипак, државна ревизорска институција накнадно је утврдила да фирма СНС функционера није испоручила “Поветарцу” уговорену количину намирница.

Шампион у тендерима и набавкама

“Луки комерц” је, по досадашњим подацима, један од шампиона, ако не и апсолутни, јавних набавки и тендера расписаних у Срему. Ипак, ништа мање не заостаје ни у осталим деловима Србије.
Тако је ово предузеће крајем прошле године склопило уговор са Клиничко-болничким центром Звездара, Казнено-поправним заводом у Сремској Митровици, али и многим другима. Критеријум, како кажу, била је најнижа понуђена цена.