Прочитај ми чланак

Фрижидер народа растурен као ПКБ после продаје Ал Дахри: Двери о „Србији 2027“

0

Председница Градског одбора Двери Тамара Миленковић-Керковић данас је оценила да се власт у Србији определила да новим задуживањима финансира нереалне пројекте уместо да помогне сиромашним грађанима да преживе.

„Уместо да прихвати понуђену оставку премијера Ане Брнабић, председник Републике Александар Вучић је заједно са њом јуче представио најсиромашнијим грађанима у Европи планове за нови пројекат ‘Србија 2027’ и у оквиру њега изградњу изложбеног центра ‘Експо 2027’ који ће, како су најавили преобразити Београд, ‘огромно’ увећати квантни скок економије, и допринети расту и повећању и плата и пензија“, навела је она у саопштењу.

Додала је да је после „антиуставних измена Закона о планирању и изградњи којим ће држава тајкунима поклонити највредније земљиште, након задужења од 1,3 милијарде евра само законима са последње седнице Парламента, ова Вучићева најава да ће изложбени центар, за који планирају да задуже државу за још милијарду евра, можда и још веће слуђивање сиромашних грађана Србије“.

„Ове пројекције и бајке о привредном и економском расту треба да грађане натерају да забораве да живе у земљи у којој су највећи у Европи само индекси корупције, индекс потрошачких цена, стопа инфлације, сиромаштво, насиље и криминал. Само нека грађани отворе фрижидере и одмах ће се Вучићеве лажи о привредном расту и добром животу растурити као ПКБ након продаје Ал Дахри“, истакла је Миленковић-Керковић која је посланик у Скупштини Србије.

Она је навела да у ризику од сиромашва живи милион и по људи, односно 21,2 одсто грађана Србије, као и да је гладно 125.000 деце која тешко имају и за један оброк у породицама са примањима од 12.500 динара, „што говори о бестидности планова Вучића и СНС власти да најбогатијима поклоне милијарде евра вредно земљиште, а да позајме милијарду евра за изложбени центар у Београду“.

По речима Миленковић-Керковић, Србија треба да учи на примеру Грчке, јер је „један од узрока огромног грчког дуга био потез сличан овој планираној изградњи прескупог Експо центра и Националног стадиона“.

„Олимпијске игре које је Грчка организовала 2004. године, а чији су трошкови надмашили 13 милијарди евра и имали су главну улогу у порасту јавног дуга који је Грчку 2010. умало довео до банкрота а становништво до националне трагедије. Разлика је што Србију због оволике пљачке, повећања јавног дуга, сулудих инвестиција које омигућавају јавну пљачку, уништења пољопривреде и домаће индустрије и привреде, а са најсиромашнијим становништвом у Европи чека много гора судбина, и од Грчке“, навела је она.

Поручила је председнику државе да „сиромах не прави раскошну свадбу, то је пут у сигуран банкрот“.

„Посланичка група Двери-Патриотски блок зато, уместо сипања позајмљеног новца у стадионе и експо центре, захтева хитно обнављање свих породилишта у Србији, достојанствен третман трудница и породиља, тражимо хитне одлуке о бесплатним уџбеницима, превозу и ужини за све ђаке у Србији и по 20.000 динара породици сваког ђака“, навела је Тамара Миленковић-Керковић.