Прочитај ми чланак

ФЛОРИЈАН БИБЕР Воде се неформални преговори о КиМ, уз Бгд и Приштину укључена и…

0

Позиције Београда и Приштине су толико различите да се не види јасан и добар пут за дијалог и постизање коначног решења.

То каже професор Универзитета у Грацу Флоријан Бибер и додаје да наставак дијалога отежава и чињеница да ће за неколико месеци бити одржани избори за Европски парламент.
“То је јако мали простор, а стање и позиције Београда и Приштине су толико различите да не видим јасан и добар пут ка дијалогу и коначном решењу“, рекао је Бибер за Танјуг у Београду где је учествовао на конференцији “Цивилно друштво за одговорну власт“. 

Бибер има утисак да се тренутно воде неформални преговори око КиМ, иза затворених врата, а у које су, осим Београда и Приштине, уљкучени и други актери, попут Албаније. 

Како каже, јавност о томе није довољно упућена што, сматра Бибер, није добар знак. 

“Што се више у тајности разматра о тако битним питањима биће теже да се договор спроведе у реалности и да се јавност и у Србији и на КиМ убеди да је то добро решење. Када је реч о тако тешким питањима понекад треба затворити врата, али не охрабрује степен незнања о томе шта се дешава“, указује аналитичар. 

Бибер ЕУ и даље види као кључног фактора који може успешно да оконча преговоре без обзира што је, како каже, ЕУ “изгубила контролу“ над тим процесом. 

Такође, сматра да је формат у којем је ЕУ до сада водила дијалог био погрешан и да је приступ “корак по корак“ био користан само на почетку преговора. 

“Сада треба постићи, ако не свеобухватан договор, бар компромис који би решио много отворених питања, а ЕУ није успела да нађе формат за то. Оцигледно и да Федерика Могерини има превише других обавеза да би се у потпуности посветила дијалогу као веома сложеном процесу који не може да се решава успут“, оцењује Бибер. 

Указује да је и тема око поделе и корекције граница на КиМ, такође, потврдила да је ЕУ изгубила контролу над бриселским дијалогом. 

“Када се прошле године појавила та прича, ЕУ је била против тога, али је касније институционално прихватила ту идеју, иако су многе чланице против промене границе. То лоше говори о способностима ЕУ у решавању спора“, навео је аналитичар. 

На питање о томе како би требало да изгледа нови формат преговора, Бибер наводи да би цео процес требало да “има неколико степена“. 

“Дијалог треба да се настави у оквиру ЕУ, не верујем да би било конструктивно да се САД или Русија одмах ангажују, али их треба укључити у решавање питања као што су чланство Косова у УН, јер се без њихове сагласности то не може решити“, уверен је Бибер. 

У овом тренутку не види спремност Русије да се ангажује око питања КиМ јер је Русији, каже, сада у интересу признање Крима, а то је нешто што западне земље неће прихватити. 

Бибер, такође, сматра да не треба очекивати ни стратешко ангажовање САД јер Трампова администарција, према његовим речима, нема интересовања ни капацитета да се укључи. 

“Не верујем да САД имају дугорочни план о решавању косовског проблема, Доналд Трамп и појединци око њега желе дил који би могли да продају као краткорочни успех својим гласачима, не верујем да им је битан садржај тог договора“, рекао је аналитичар. 

Говорећи о понашању Приштине која се оглушила о препоруку САД да укине таксе на робу из централне Србије, Бибер напомиње да је такво понашање резултат унутрашњих политичких тензија на КиМ, али и слабије позиције САД. 

“Приштина зна да САД неамју стрпљења и да ће се окренути другим проблемима, немају тај притисак САД. С друге стране, на КиМ је дубока подељеност политичких елита и о таксама и о промени граница“, објашњава саговорник Тањуга. 

Бибер оцењује да Београд и Приштина нису спремни да воде “добронамерне преговоре“ и критикује обе стране да су у последње две године подизале тензије у односима уместо да, попута влада Грчке и Македоније граде, како каже, међусобно поверење и развијају дијалог. 

“До сада је свака страна о другој говорила као о непријатељу, а то није атмосфера у којој је могуће постићи решење. То није основа за договор већ припрема за стање “замрзнутог конфликта“ или неких подела без сарадње, а то није добро ни за Београд ни за Приштину“, закључује Бибер. 

Упитан о свеоубухватном споразуму Београда и Приштине, будући да није заговорник идеје о разграничењу, Бибер наводи да не може да каже шта је идеално решење, али је уверен да је договор могућ ако Србија “призна реалност, односно, што значи независност Косова, уз уважавање интереса Срба на КиМ, с друге стране“. 

“Али, то треба да се гради на поверењу, а не на сукобима и неповерењу“, напомиње Бибер.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!