Прочитај ми чланак

ФИНАЛНА УЦЕНА ЗА СРБИЈУ: Американци у јуну у Бриселу организују „нови Рамбује“!

0

Од Србије траже да одмах призна лажну државу Косово. Прете обуставом преговора са Европском унијом и економским санкцијама

Сједињене Америчке Државе потпомогнуте својим слугама из Велике Британије припремају ‘коначну уцену’ за Србију! Американци и Британци већ у јуну ће од власти у Београду ултимативно затражити да одмах призна лажну државу Косово и то за ‘ништа’ пошто Србија неће добити ни један једини уступак!

Следе велики притисци

Очекујем велике притиске, плашим се да многи као компромис виде само оно што је њихова воља

Александар Вучић, председник Србије

 

Западни силници, тврде наши одлично обавештени дипломатски  извори, планирају да наредног месеца у Бриселу организују ‘нови Рамбује’, на коме ће Србија бити стављена пред свршен чин. Американци ће нам, ако одбијемо да признамо ‘Косово’, запретити обуставом преговора са Европском унијом и новим   економским санкцијама.

Хоће да ‘пресеку’

Према речима наших извора, у Вашингтону су чврсто одлучили да што пре ‘пресеку’ косовски чвор јер су проценили да је Русија на Балкану, а нарочито у Србији, забрињавајуће ојачала.

– Идеја јесте да у Бриселу на једном месту окупе највише представнике Србије и привремених косовских институција, слично као у Рамбујеу 1999, и буквално их натерају да потпишу правно обавезујући споразум. Проблем је, међутим, то што ће од Србије тражити да призна Косово, а од Приштине само да оснује ЗСО, што није никакав уступак или компромис. Другим речима, од Београда се очекује да се одрекне свега, а Приштина ничега. Пошто знају да ће то тешко ићи, Србији ће запретити да ће у случају одбијања уследити прекид преговора са ЕУ, па чак и стопирање страних инвестиција, односно нека врста економских санкција… – упозорава наш извор, високопозиционирани западни дипломата који је инсистирао на анонимности.

Наша сазнања индиректно је јуче потврдио и председник Србије Александар Вучић, који каже да нам следи период који ће бити одлучујући и тежак.

– Очекујем велике притиске. Покушаћемо да дођемо до компромисног решења, али се плашим да многи као компромис виде само оно што је њихова воља. На нама је да не доносимо одлуке на пречац. Видећемо шта се нуди и сами доносити одлуке важне за будућност народа. Да ћемо бити срећни, нећемо. Ово је она позиција – шта год да урадите, кајаћете се… Боримо се у немогућој атмосфери, у рукама немамо скоро ништа – рекао је Вучић.

Председник је истакао и да Британија и САД раде на томе да се у Савету безбедности УН више не разговара о српској покрајини.

 

да се ја питам
МАРКО ЂУРИЋ

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КиМ

Београд је испунио све обавезе преузете Бриселским дијалогом, док Приштина и даље проналази изговоре да не спроведе договоре који се односе на Заједницу српских општина.

 

Нека прерти опозиција

Вучић каже и да је претходних дана отказао обезбеђење, иако му опозиција стално прети.

– Људи су се чудили. Али шта ће да ураде Ђилас, Јанковић, Јеремић? Не разумем, хоће неког да бију?! Можете да мислите шта би радили да су на власти ако такве претње изричу кад су у опозицији – истиче Вучић.

Чињенице о Рамбујеу

* Преговори у Рамбујеу вођени су на мировној конференцији о Косову, која је 6. фебруара 1999. почела у истоименом граду код Париза

* Учествовали су представници СР Југославије и косовских Албанаца, уз посредовање изасланика из Америке, Русије и Европске уније

* У књизи „Пут у Рамбује“ Предраг Симић наводи да је спорно у преговорима било војно присуство НАТО у СРЈ и референдум на КиМ

* Ричард Холбрук састао се последњи пут са Милошевићем 22. марта 1999. и понудио му да прихвати споразум, али је овај одбио

* Након безуспешних преговора, конференција је доживела крах и уследило је бомбардовање СР Југославије, које је трајало 78 дана

– Неке земље мисле да су посао завршиле. Очекујемо од

МИЛОВАН ДРЕЦУН

Србија ће урадити све уз помоћ пријатељских земаља да се не прореде и не укину седнице Савета безбедности УН о Косову. Што су извештаји о ситуацији у покрајини реалнији, то је већи притисак да се маргинализију

Русије отворену подршку по том питању. Москва је и у протекла два пута помагала, тада смо разговарали са покојним Виталијем Чуркином, који је износио наше ставове као своје тезе о томе зашто је немогуће измештање питања Косова из Савета безбедности. Разговараћемо и са кинеским пријатељима. Боримо се колико год можемо… – навео је Вучић.

Танак лед

Политички аналитичар Душан Пророковић сматра да Запад већ дуго времена навлачи Вучића на танак лед.

Сарадња са Русијом и Турском све јача, биће веће плате и пензије

Председник Србије наглашава да од посете Турској и Русији очекује даље побољшање економске сарадње.

– Кад се састајете са неким од лидера, грађане то не занима, они чекају резултате у новчанику. Ти разговори доносе нове послове. Април је завршен суфицитом, иако је био предвиђен дефицит, што значи да је државна каса у одличном стању. Ове године може се очекивати да плате у јавном сектору и пензије буду повећане – најављује Вучић.

– Ово би била завршница бриселског дијалога, која би Србију увела у дестабилизацију и означила почетак краја периода стабилности. Не видим много смисла да учествујемо у томе. То је рачун без крчмара. Русија има све разлоге да стави вето на учлањење Косова у УН, чак и кад би Србија пристала на то. А Запад само то интересује, столица у Уједињеним нацијама за Приштину… – закључује Пророковић.

Скупови у Хртковцима забрањени

Вучић поручује и да у Хртковцима у недељу неће бити скупова, немира и нереда.

– Молим све учеснике који су најавили скуп да разумеју одлуку државе. Србија гарантује мир, безбедност и стабилност. Надлежни органи ће свој посао да одраде и тачка – подвлачи Вучић.