Прочитај ми чланак

Филе: За Хрватску су важни односи са Србијом

0

Европски комесар за проширење Штефан Филе изјавио је у Загребу да су за Хрватску односи са Србијом важни и изразио веровање да ће „политичари обеју страна наћи излаз и допринети хлађењу емоција у корист региона“.

„Хрватско правосуђе имаће користи од података које је прикупио Хашки суд, како би казнио праве кривце“, рекао је Филе на завршној конференцији за новинаре после сусрета с државним званичницима.

Европски комесар је нагласио да је улазак у Европску унију добар за Хрватску, али и за регион, коме Хрватска може бити узор.

Филе је о привођењу крају хрватских припрема за пуноправно чланство у Европској унији разговарао с председником Ивом Јосиповићем, премијером Зораном Милановићем, председником Сабора Јосипом Леком, вицепремијерком и министарком спољних и европских послова Весном Пусић и вицепремијером за унутарњу, вањску и еуропску политику Невеном Мимицом.

Током разговора Филе је изразио уверење да је Хрватска предана решавању преосталих питања наведеним у последњем извештају о мониторингу, као и уверерње да ће 27 земаља чланица уније до 1. јула 2013. завршити ратификациони процес.

Хрватска ће постати чланицом ЕУ 2013. и то ће јој у том контексту донети додатну и посебну улогу, рекао је јутрос Филеов први саговорник Јосиповић.

„До краја процеса с пуном озбиљношћу морамо радити с једне стране на извршењу задатака о којима је било речи и на ширењу европске атмосфере у целом региону“, изјавио је Јосиповић.

С хрватским премијером Милановићем, европски комесар је разговарао о испуњавању 10 приоритетних мера наведених у извештају о мониторингу.

Како је наведно у саопштењу из владе, Милановић је рекао да ће Хрватска испунити све своје преостале обавезе на време, а Филе да је за Хрватску важно да уклони сваку могућност наставка мониторинга након што постане чланица ЕУ.

Филе и Милановић разговарали су и о коришћењу средстава из фондова Еуропске уније.

Хрватска тражи да се за њу примењује правило Н+3, односно да се средства могу користити три додатне године за реализацију пројеката након што је уговор потписан.

 

(Танјуг)