Прочитај ми чланак

ЕКОНОМИСТ О „СРПСКИМ МАРИФЕТЛУЦИМА“: Политичари су за Шекспира – то се не зна …

0

421310_ekonomist_f

У Србији још нема одлуке о ванредним парламентарним изборима, а атмосфером ишчекивања у земљи и позицијама највећих странака бави се и британски „Економист“.

Лист наводи да се у Србији политичари међусобно боре и да би инспирацију из свега што се дешава могао да црпи и Шекспир.

Лист наводи да би чувени писац да је жив свакако могао да црпи инспирацију из Србије, где се „стари непријатељи рукују, бивши пријатељи забадају једни другима нож у леђа, стварају неприродна политичка партнерства, а затвор призива оне који су доскора цветали“.

Према писању британског листа, две водеће партије се налазе пред важним седницама, које ће одредити ток године и завршити спекулације о изборима, „док у Србији ретко ко слави почетак преговора са ЕУ, јер на највишем политичком нивоу траје виртуелни рат“.

Наводи се да свакодневно у вестима доминира питање о ванредним изборима.

„Протекле изборе је 2012. освојила СНС предвођена Томиславом Николићем, садашњим председником земље, који је упркос демантијима умешан у сукоб са првим потпредседником Владе и новим лидером странке Александром Вучићем“, пише „Економист“.

Вучић „жели брзе реформе“ и намерава да на страначкој конференцији 25. јануара „очисти“ СНС од Николићевих кадрова, као и да се први потпредседник Владе нада да ће након тога моћи да изађе на изборе и да после победе постави своје присталице на водећа места.

Један од Вучићевих циљева је да се позабави компанијама које субвенционише држава и које су „осакаћене“ дугом и губицима и у многим случајевима служе као замена за социјалну заштиту за више од 60.000 радника.

Проблем је у томе што је, због економске стагнације, понестало новца за финансирање тих стагнирајућих компанија.

Многе од њих не воде чланови СНС-а већ чланови Демократске странке која је била на власти до 2012.године или чланови „Дачићеве мале Социјалистичке партије која је прво била у коалицији са ДС па онда са СНС, што је Дачићу омогућило да се дограби места премијера“.

Економист наводи да је премијер и лидер СПС Ивица Дачић против расписивања превремених парламентарних избора, јер би његово место, како оцењује британски лист, „готово сигурно преузео Вучић“.

Када је реч о ДС, која 18. јануара одржава страначку конференцију, за њу се тврди да такодје жели да избегне превремене изборе, након понижавајућих пораза у три општине на локалним изборима у децембру.

За лидера ДС Драгана Ђиласа каже се да се бори против покушаја бившег председника Бориса Тадића и бившег министра одбране да преузму странку, уз напомену да је 57 чланова ове странке која је била владајућа до 2012. године ухапшено због сумњи за корупцију током мандата.

(Б92)