Прочитај ми чланак

Филе: ЕК препоручила почетак преговора са Србијом

0

stefan-file-01-tanjug_f

(Бета, Танјуг)

Европска комисија усвојила је препоруку да земље чланице ЕУ отворе преговоре о чланству са Србијом, написао је на друштвеној мрежи Твитер европски комесар за проширење Штефан Филе.

Филе, који учествује на данашњем састанку министара спољних послова ЕУ у Луксембургу, навео је и да је ЕК препоручила почетак преговора о Споразуму о стабилизацији и придруживању са Косовом.

У извештају, који је данас обелодањен, наводи се да је Србија предузела врло значајне кораке ка видљивом и одрживом побољшању односа са Косовом у складу са закључцима савета из децембра 2012. године.

Комисија је закључила да се Србија током дијалога ангажовала „активно и конструктивно“ и да је то обухватило цео спектар тема за постизање одрживог побољшања односа.

У извештају се детаљно наводи хронологија дијалога, свих десет рунди, као и састанак председника Србије Томислава Николића са косовском председницом Атифетом Јахјагом, а наглашава се и успешно спровођење споразума о интегрисаном управљању прелазима.

Како се додаје, Комисија ће наставити да прати напредак Србије у испуњавању критеријума за чланство и услова који су део процеса стабилизације и придруживања.

„Комисија се позива на своју препоруку из октобра 2012. године да би кораке ка нормализацији односа Београда и Приштине требало разматрати у контексту оквира за будуће преговоре о придруживању са Србијом. Комисија ће наставити да током преговора пажљиво прати реформе и њихову примену, поготово у области владавине права и основних слобода, као и реформе правосуђа, борбе против корупције и сузбијања дискриминације“, наводи се у извештају.

Вестервеле: Важна је примена

Шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле нагласио је да је сада важна примена договора постигнутог у дијалогу Београда и Приштине.

Пред састанак шефова дипломатија ЕУ у Луксембургу, Вестервеле је честитао Србији и Косову на исходу дијалога.

„Желимо да оно што је договорено буде спроведено у дело. То је за нас веома битно“, поручио је немачки министар одајући и признање Кетрин Ештон на успешном ангажману и добром заступању Уније.

Вестервеле је додао да се питање нормализације тиче „непосредно ЕУ и њених чланица“.

„Ако можемо створити више стабилности у том делу Европе и ако дође до релаксације добросуседских односа између Београда и Приштине, онда то није само добра вест за те две земље и тамошње грађане, већ и целу Европу“, поручио је Вестервеле.

Он је подсетио да данас још није на реду одлука о додели датума Србији за приступне преговоре са ЕУ. 

„Сада је реч о томе да оно што је ‘свеже’ договорено буде примењено“, казао је.