Прочитај ми чланак

Е. Зуроф, А. Николић: Србија светионик подршке Израелу после напада Хамаса

0

Председник Вучић повезао злочине над Израелцима са болном историјом јеврејског народа, посебно током Холокауста, пишу у “Џерузалем посту” израелски историчар америчког порекла и почасни конзул Србије у Израелу

 ЈЕРУСАЛИМ – Србија је светионик подршке Израелу, а Срби, као народ који је страшно страдао од нациста и њихових хрватских сарадника усташа током Другог светског рата, осећају велику блискост са јеврејским народом и државом Израел, наводи се у ауторском тексту, који су за израелски дневник “Џерузалем пост” заједнички потписали Ефраим Зуроф, израелски историчар америчког порекла, главни ловац на нацисте Центра “Симон Визентал” и директор канцеларије за Израел и источноевропске послове, човек кога називају „последњи ловац на нацисте” и Александар Николић, почасни конзул Србије у Израелу.

Фото: Џерузалем пост

У тексту се наводи да је председник Србије Александар Вучић осудио стравичне злочине које је починио Хамас у нападу 7. октобра убрзо након што је вест о покољу великог броја невиних Израелаца стигла у Београд.

Према речима аутора текста објављеног у јерусалимском дневнику председник Вучић је повезао злочине над Израелцима почињене 7. октобра са болном историјом јеврејског народа, посебно током Холокауста и “непотребно је рећи да је Вучић подржао право Израела да се брани од напада”.

„Као председник Србије он је највише учинио за обележавање Холокауста у Србији и као унук жртава хрватских усташких нацистичких колаборациониста, веома је свестан међусобног страдања Јевреја, Срба и припадника ромског народа током Другог светског рата. У том погледу, историја Другог светског рата наставља веома снажно да одјекује у Србији, јединој земљи у Европи у којој су антинацисти партизани (међу њима и многи Јевреји) далеко надмашили локалне нацистичке сараднике”, указују Зуроф и Николић.

Иако су западне земље пожуриле да осуде Хамасов напад на Израел 7. октобра и злочине који су тада почињени и дају недвосмислену подршку Израелу и праву те земље да се брани, у земљама источне Европе изрази подршке су долазили много спорије, наводи се у тексту.

Међутим, како предочавају Зуроф и Николић, Србија је предузела “изузетно конкретне мере да покаже своју подршку Израелу”, а посебно војницима Израелских одбрамбених снага током ове последње две страшне недеље.

Аутори подсећају да је у време када су практично све авио-компаније од националних превозника до чартер и лоу-кост компанија обуставиле летове до и са аеродрома Бен-Гурион, Ер Србија не само да је наставила са редовним летовима, већ је додала специјалне додатне летове.

“Поред тога, уместо да чека прекид непријатељстава, новоименовани амбасадор Србије у Израелу, Мирољуб Петровић, стиже са супругом наредне недеље да преузме дужност у амбасади Србије у Израелу, упркос ракетним нападима и другим опасностима. То је још један гест солидарности и дубоког пријатељства Србије (према Израелу) у време када је таква подршка потребна и веома цењена”, наводи се у тексту Зурофа и Николића објављеном у данашњем издању „Џерузалем поста“.