Прочитај ми чланак

Џерард Галучи: Дијалог и чланство у ЕУ као мамац за Србију да преда Космет

0

ВАШИНГТОН – Аналитичар Џерард Галучи оцијенио је да косовска „петорка“ /САД, Британија, Њемачка, Француска и Италија/ види „дијалог“ као начин да Србија преда сјевер Косова и још користи могућност чланства у ЕУ да би натјерала Београд да то учини.

„Србија и Косово су се физички приближили, али је међу њима и даље остао суштински јаз. И што је најважније, статус сјеверног дијела Косова и даље је неријешен“, наводи Галучи у тексту на порталу „ТрансКонфликт“.

Он истиче да је разговор увијек бољи од насиља и да је добро што су, изгледа, Кфор и Еулекс за сада оставили по страни употребу силе у покушају да сјевер Косова доведу под контролу Приштине.

„Али, Београд не може само предати север Косова Приштини. Када се та грађевина ‘дијалога’ сруши, а да ништа суштински није промијенила, шта ће бити план Б косовске петорке?“, запитао је Галучи.

Иако се чини да дијалог Београда и Приштине под окриљем ЕУ остварује запањујући напредак посљедњих мјесеци, ако се ситуација пажљивије анализира види се да није све тако како изгледа.

Београд се надао да ће сарадња са ЕУ око Косова резултирати датумом за почетак преговора о чланству Србије, јер је и комесар за проширење Штефан Филе оцијенио недавни развој догађаја као „дивну вијест“, а за Београд рекао да је „храбар“, јер је испунио што је обећао предузимањем „великог броја вриједних корака у имплементацији споразума постигнутим у дијалогу до сада“.

„Београд добро зна који су услови за добијање датума за преговоре о чланству“, напомиње Галучи.

Он подсјећа да – као што је потпредсједник Владе Србије за европске интеграције Сузана Грубјешић рекла – ЕУ очекује „нормализацију“ односа са Косовом, не директно признање, већ примјену споразума договорених у дијалогу, као и „трагање за рјешењем ситуације сјевера Косова“.

Галучи, међутим, напомиње да ЕУ жели више од пуког „трагања“. „Иако се у медијима говори о подјели унутар ЕУ о Србији, гдје већина подржава да се сада одреди датум, Њемачка очигледно жели да прво види да се Београд повуче са сјевера Косова. Избор који је поставио Брисел /или боље речено Берлин/ је ЕУ или Косово“, наводи се у тексту.

Подсјећајући да је заједничко управљање прелазима на Косову почело и да су лидери Срба са сјевера одустали од блокаде, јер су добили увјеравања Београда да неће морати да плаћају царину Приштини и користе косовска документа, Галучи је истакао да су предсједници четири српске општине уложили приговор да приштински званичници већ траже да се плати царина.

(Срна)