Прочитај ми чланак

DW: Грађани све гласнији, Вучић без слуха

0

Вучић у свом радикалском макијавелизму познаје само однос јачег и слабијег па нема слуха за права других која би ограничила његову медијску и политичку самовољу. Зато одбија да чује то што му грађани довикују са улице.

Снег је престао да пада. На коловозу се скоро истопио, док на тротоарима бљузгавица отежава кретање. Изгледа да суботом више нема дилеме. И мокре и суве улице се у центру Београда у 18 часова пуне протестним шетачима. Редослед збивања је већ устаљен. Са камиона са разгласом окупљеним грађанима се прво обрате организатори, а онда се камион полако пробија све до Трга републике да би стао на чело колоне.

Херој Деско

Овај пут је глумац Бранислав Трифуновић људима на почетку протестног скупа обзнанио да су грађани добили још једног хероја и извојевали још једну победу јер је Десимир Деско Стојанов из Ракита заједно са својим комшијама успео да заустави изградњу мини хидроелектране у њиховом селу. „Браво Деско, браво Ракито“, рекао је Трифуновић. Он је такође напоменуо да је осам људи из Краљева кренуло усред зиме пешке на пут дуг 200 километара да би дошли на протесте у среду.

Председница НВО Европски покрет са КиМ Рада Трајковић је присутнима рекла да би сваки споразум о разграничењу на Косову био „противан памети“ и да Срби на Косову не траже много: „Тражимо само да се не плашимо Срба, а од како је Вучић на власти ми се плашимо Срба.“ Позвала је председника Србије да не прави од Београда сигурну кућу за криминалце и мафију и да испоручи Милана Радојичића Приштини јер је оптужен за убиство Ивановића. Подсетила је да је Оливер Ивановић убијен пре годину дана рекавши да је био „најбољи међу нама“.

Овај пут колона је ишла Македонском и Светогорском улицом, Таковском до РТС-а, па потом Улицом кнеза Милоша до Теразија и назад до Студентског трга.

„Прегазићемо их“

Док су грађани и шести пут за редом суботом изашли на београдске улице да изразе неслагање са стањем у земљи и тумачењем тог стања које пропагира власт, председник државе је као у Дану мрмота на свим телевизијским каналима понављао реченицу: „Борба ће трајати годинама. биће тешка, али прегазићемо их“. Не, није мислио на политичке противнике. Тако први човек државе најављује измену казнене политике, посебно за кривична дела насилничког понашања и силовања, педофилију, убиства деце и трговину опружјем и наркотицима.

Сећам се да немачки политичари, када су љути на криминалце кажу да ће одметници од закона да „осете сву снагу правне државе“. Тамо прете законом, овде заоштравају законе па прете да ће да прегазе оне који их крше. Вучићева реторика увек је иста, без обзира да ли се радило о стварним или умишљеним противницима, о истинским криминалцима или злурадо криминализованим политичким противницима. Она је производ лоше сублимације радикалних нагона.

Отворено писмо насмејаном председнику

Између два протеста су побуњени грађани и председник разменили неколико јавних речи. Тачније, организатори протеста су оптужили Вучића да је врховни главни и одговорни уредник скоро свих медија у Србији, те да је као „глодур“ изјавио како изузетно цени уреднике агресивних провладиних таблоида. „Пишемо Вама да би остао јавни траг о томе како је Србија постала земља насиља, мржње и јавне дискредитације за време Ваше владавине. Добили сте мандат да будете председник свих грађана, а не да се обрачунавате са свима који се усуде да мисле“, пише између осталог у њиховом саопштењу.

Овај део је Вучић напросто игнорисао. Али примедбе о председниковој косовској политици су изазвале реакцију. Оне су очито насмејале човека који се иначе ретко смеје. Да подестимо, организатори протеста су поставили неколико питања из косовског циклуса: „Зашто нам царине од 100 одсто уводи Влада у којој седе три твоја министра?“ Или: „Како то да Хашим Тачи у Скупштини Косова дебатује о преговорима и плановима, а ти бежиш од разговора са својим народом?“. Вучић је реаговао одмах: „Насмејао сам се, толико је глупо“. Уследиле су познате тираде о томе да је опозиција, док је била власт издала и продала Косово, а да он сада вади кестење из ватре.

Политичари у сенци

После свега овога стиче се утисак да Вучић не може или неће да чује то што му грађани са препуне улице веома гласно из суботе у суботу довикују. Јер да чује, морао би да се повуче са места шефа странке и да се као председник врати у свој уставни оквир. Његови фикуси би морали да преузму одговорност. Судови би морали да заштите грађане и новинаре од самовоље власти. Укратко, то би била дворска револуција. Која је у српским условима толико вероватна као и чланство у ЕУ од првог марта. Вучић у свом радикалском макијавелизму познаје само однос јачег и слабијег. Док је јачи, једва да има слуха за права слабијег која би ограничила његову медијску и правну самовољу. А правна држава, демократске институције и слободни медији искључују управо тај анимални однос између појединаца и група.

Упркос томе што му је председник такав или баш због тога Бранислав Трифуновић је рекао: „Победићемо оне који овај народ називају издајницима, олошима, страним плаћеницима“.

О свему овом размишљам док пратим колону назад према Теразијама. Ритуали најгласнијег негодовања код РТС-а су остали исти, гег са песмом посвећеном Барбари са Студија Б такође. И захтеви грађана се нису мењали: видљивост протеста на Јавном сервису, једнако медијско третирање свих политичких опција, проналажење и хапшење починилаца и налогодаваца убиства Оливера Ивановића, смене министра полиције Небојше Стефановића, директора РТС Драгана Бујошевића и уредника РТС Ненада Љ. Стефановића.

„Србија је талац“

Поред већ познатих транспарената, приметио сам и неколико нових: „Србија је талац лажова, лопова, издајника!“ или „Тајкуни + мафија = Вучићева партија“. Млађи учесници демонстрација очито мисле и на поруке које би требало да буду разумљиве свима широм света: „…анд Јустице фор Алл“ . То је назив давног албума треш метал групе „Металлица“.

На протесту су виђени и политичари Зоран Лутовац, Бошко Обрадовић, Зоран Живковић, Александра Јерков, Мариника Тепић, Борко Стефановић, Драган Ђилас и Душан Петровић. Али нико од њих се није машио за микрофон. Жилавост протеста очито има учинка и у унутрашњости земље. Протести су претходних дана одржани у Нишу, Крагујевцу, Новом Саду, Краљеву Куршумлији и Пожеги.

„Храбри људи, хајде да им поручимо да нас је ипак више. Живела Србија!“ , рекла је Јелена Анасоновић, једна од координаторки протестних окупљања.Протест у Београду је завршен без инцидената. Број окупљених грађана више није тема. Очито је да су и медији склони власти и министри који су се играли бројања дошли до закључка да није паметно потцењивати широку колону која се протегла од РТС-а до Палате Албаније. Следећи протест је најављен за 16. јануар, дан убиства Оливера Ивановића. „Пиштаљке оставите код куће и донесите свеће“, рекао је окупљеним грађанима Бранислав Трифуновић.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!