Прочитај ми чланак

Двери: Вучић дао пристанак прикључивању Косова СЕ и другим институцијама

0

Покрет Двери оценио је данас да је председник Србије Александар Вучић директно омогућио својим пристанком да се Србија више не противи уласку Косова у Савет Европе и да Косово као независна држава уђе у међународне институције.

„Док Вучић новом заоштреном реториком против Квинте и ЕУ покушава да спаси суноврат свог рејтинга произведен више него јасним пристанком на сецесију Косова и Метохије, од сутра започиње процес примене ‘француско-немачког’ споразума којим Србија признаје независност своје покрајине“, рекли су из Двери у саопштењу.

Оценили су да је Вучићева аргументација да улазак Косова у Савет Европе не може да се спречи само покушај избегавања одговорности за кршење Устава и председничке заклетве.

Поручили су да су Срби на северу Косова за 10 година власти Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије „захваљујући Вучићевим преговорима и разним бриселским споразумима“ изгубили бројне институције државе Србије, полицију и цивилну заштиту, судство и тужилаштво, као и телекомуникације и енергетику.

„Ово је очигледно тек почетак и прва негативна последица противуставног деловања и капитулације председника Србије по питању Косова и Метохије. Зато понављамо захтев за његову хитну оставку и расписивање избора на свим нивоима у циљу поништавања свих досадашњих антиуставних бриселских споразума“, пише у саопштењу Двери.