Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: У Бујановцу се граде албанске зграде а руше српске куће

0

Далеко од тога да је питање три општине са југа Србије (Медвеђе, Бујановца и Прешева) с неба пало на сто за којим се разговара о будућности јужне покрајине , јер су темељи те сценографије постављени много година раније.

Пошто држава годинама није реаговала на ситуацију и дешавања у Бујановцу, на исељавање Срба, на промоцију сепаратизма код Албанаца итд, из године у годину су и апетити Албанаца расли. Све чешће почињу да се истичу и албанске заставе. Прво срамежљиво, по једна или две, на свадбама, да би касније сваки аутомобил у свадбарској колони био окићен са најмање једном албанском заставом. Иако по нашем закону није дозвољено истицање застава које су исте као државна обележја других земаља, у Бујановцу, албанске заставе су почеле да се истичу и на зградама државних институција. Посебно је то изражено 28. новембра на Дан независности Албаније, познатији као „Дан заставе“.

Доласком на власт СНС-а 2012. године, Александар Вучић, тадашњи први потпредседник Владе Србије и уз то и министар одбране и координатор рада свих служби безбедности је најавио одлучну борбу за очување суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део, као и борбу против криминала и корупције. Уместо тога, шест година касније живимо у држави огрезлој у криминалу и корупцији. У априлу 2013. године потписан је Бриселски споразум који није у складу са српским Уставом и законима, ни са Резолуцијом 1244 УН-а, па је самим тим и штетан по нашу земљу. Уместо очувања Косова и Метохије као саставног дела Републике Србије, покушавају да нас убеде како је за нас најбоље да се Косова одрекнемо јер су то обећали својим пријатељима из Европске уније на челу са Ангелом Меркел.

Овакву ситуацију вешто покушавају да искористе Шиптари са југа Србије који поново покрећу питање легитимности референдума из марта 1992. године на коме су донели одлуку да такозвану Прешевску долину (општине Медвеђа, Бујановац и Прешево) припоје Косову. Они сматрају да без решавања њихових права не може бити стварне нормализације односа Београда и Приштине и траже да их у бриселском дијалогу заступа председник привремених косовских институција Хашим Тачи.

У финансирање ширења територије и стварања Велике Албаније, као крајњег циља, одавно се укључила и албанска мафија. По Бујановцу на све стране ничу стамбене зграде и пословни објекти а руше се старе српске куће. Све нас је мање али још увек довољно да можемо да опстанемо на овим просторима. До тог циља, ипак не можемо сами. Потребна нам је помоћ коју ми од државе никада нисмо имали а сада, на жалост, немамо ни државу јер нам је отета од стране Александра Вучића и његових полтрона.