Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Присаједињење да буде државни празник, женама признање и почаст

0

Ово је највећи дан у историји Новог Сада. Дан Присаједињења Српске Војводине Краљевини Србији је епохално историјско дело наших предака из Срема, Баната, Бачке и Барање - рекао је Бошко Обрадовић јуче у Новом Саду.

Српски покрет Двери је Дан присаједињења Баната, Бачке, Барање и Срема Краљевини Србији обележио конференцијом за медије са посебном симболиком. Седам представница Женске снаге Двери су указале на улогу жена у присаједињењу.

Држећи портрете са именима, подсетиле су на жене које су тог 25. новембра 1918. године својим гласом допринеле овом великом историсјком догађају: Милица Томић, Марија Јовановић, Манда Сударевић, Мара Малагурски Ђорђевић, Ката Прчић, Анастазија Манојловић и Олга Станковић.

Женска снага Двери ће током године у којој се слави стогодишњица присаједињења посветити дужну пажњу свакој од њих и предложити адекватна спомен обележја и друге почасти које им припадају. С обзиром да се истог дана обележава и Дан борбе против насиља над женама, Двери наглашавају да су позитивни примери, боља подршка медија и породична политика најбољи начин да се жене трајно и ефикасно заштите од насиља.

На конференцији су поред председника покрета Бошка Обрадовића говориле чланице Женске снаге Двери Ивана Стојановић, Зита Њари Игић и народни посланик Марија Јањушевић, које су између осталих активности у години прославе стогодишњице присаједињења најавиле и захтев да 25. новембар буде проглашен државним празником, да Милица Томић добије спомен плочу на родној кући, али и низ других, конкретних активности.

Том приликом је Бошко Обрадовић, председник покрета Двери, изјавио:

“Ово је највећи дан у историји Новог Сада. Дан Присаједињења Српске Војводине Краљевини Србији је епохално историјско дело наших предака из Срема, Баната, Бачке и Барање. Идуће године славимо 100 година од ове велике историјске победе. Велики јубилеј треба да буде прослављен на највишем нивоу. Такође, не треба заборавити да том великим чину претходи оснивање Српског Војводства, које идуће године пуни 170 година. 

Оно што посебно желим да истакнем је да је седам жена имало право гласа на Великој народној скупштини у Новом Саду, што тада није био случај нигде у Европи. Ове велике Српкиње и Буњевке заслужују велике почасти, да имају своје улице и споменике у Новом Саду, Суботици и Панчеву, и о томе ће бринути Женска снага Двери, уз коју сам  овде данас.

Српски покрет Двери формирао је Одбор за обележавање 170 година Српске Војводине и 100 година од присаједињења Краљевини Србији. Читава следећа година треба да буде у знаку ових великих јубилеја. 

Једна од првих наших иницијатива је подизање споменика и именовање једне улице у Новом Саду по српском официру Бошку Павловићу, који је најзаслужнији за мирно ослобађање Новог Сада 1918.”

Народни посланик Марија Јањушевић је изјавила: „ Ових седам жена су наш узор, а у данашње време, када је женама најтеже да се изборе за достојанствен  и спокојан живот својих породица, свака жена је херој и позитиван пример.  Двери желе да конкретним породичним мерама  постигну одрживе резултате у борби против насиља над женама и да на сваком месту и у свакој прилици бескомпромисно указују на то ко су узори, заштитници породице, жена, деце и особа са инвалидитетом, а ко су доказани насилници над женама , над истином, пристојношћу и достојанством у српском друштву.“

Поновила је да Двери умеју да са свима разговарају на њима разумљивом језику.