Прочитај ми чланак

ДВЕРИ: Подгорица је потписала анексију Црне Горе

0

Српски покрет Двери оценио је да је одлуком о приступању Црне Горе НАТО-у, режим у Подгорици потписао "анексију Црне Горе".

Двери су у саопштењу поводом одлуке Скупштине Црне Горе да усвоји Предлог закона о потврђивању Северноатлантског уговора навеле да је таква одлука донета „противно већинској вољи народа Црне Горе“, али и без учешћа представника Срба и опозиционих странака.

„Игнорисано је то што је српски народ, али и други грађани Црне Горе, захтевао одржавање референдума о чланству у овој злочиначкој организацији, што представља нечувено кршење људских права и гажење демократских тековина од стране режима Мила Ђукановића“, пише у саопштењу.

Двери су оцениле да је главни разлог црногорског чланства у НАТО-у „појачано присуство Алијансе на Балкану и лакше укључивање нових држава у НАТО сферу“. „Посебно је жалосно да по питању црногорског чланства у НАТО, Влада Србије на челу са Александром Вучићем заузима став који је на граници између одобравања и незаинтересованости, са оправдањем да Србија поштује избор црногорске Скупштине“, наводи се у саопштењу.

Скупштина Црне Горе усвојила је јуче на Цетињу протокол о чланству те земље у НАТО-у, чиме је завршила званичну процедуру приступања северноатлантском војном савезу. За предлог Закона о потврђивању уговора гласало је 46 посланика владајућих партија и опозиционе Социјалдемократске партије од укупно 81 посланика колико броји црногорски парламент.

Док су посланици усвајали одлуку о уласку Црне Горе у НАТО, испред зграде у којој је одржана седница окупило се неколико стотина присталица опозиционог Демократског фронта који се противи НАТО чланству и тражи одржавање референдума о том питању.