Прочитај ми чланак

Двери и Заветници су се ујединили у БГД и најавили: Ни Шапић ни Ђилас!

0

Председница странке Заветници Милица Ђурђевић Стаменковски рекла је данас пре почетка седнице Скупштине града Београда да ће убудуће у градским скупштинским клупама седети нова одборничка група Двери и Заветника.

Ђурђевић Стаменковски је истакла да ће она бити шефица нове одборничке групе, али да ће имати и велики подршку и помоћ Радмиле Васић из Двери која ће се бавити односима са јавношћу.

Председница странке Заветници је нагласила да је стратешки циљ државотворних странака сарадња на свим нивоима.

„Ми се обраћамо оним грађанима који не желе више власт Српске напредне странке (СНС), али не желе ни да се врате они који су већ били на власти“, рекла је Ђурђевић Стаменковски.

Она је додала да тренутно нема ни отворених медија, али ни дискусије ни у парламенту, ни у друштву у целини и да је то велики проблем.

Истакла је и да су Заветници и Двери „спремни за изборе“.

Радмила Васић: Катастрофална политика власти у Београду, буџет мањи за 18,6 милиона евра!

Пред јучерашњу седницу Скупштине града Београда оформљена је нова одборничка група Српски покрет Двери-Српска странка Заветници-Патриотски блок и драго нам је да су Двери и Заветници одличну сарадњу са републичког нивоа сада пренели и на београдски.

Што се тиче саме седнице, на њеном дневном реду је најважнија тачка која се тиче једне локалне самоуправе, а то је буџет, односно ребаланс буџета. Буџет града Београда ће овим ребалансом бити смањен са 193.180.712.353 на 190.901.723.744 динара, што је 2.178.988.609 динара (преко 18,6 милиона евра) мање у буџету. Пре само четири месеца буџет је повећан за 4,3 милијарде, а сада се смањује за 2,178 милијарди динара, што јасно показује да власт у Београду нити има идеју како да планира буџет нити то зна да ради. Такође, када погледамо приходну страну буџета, прво што видимо је смањење трансфера од вишег нивоа власти са 31.687.784.730 на 27.160.853.884 динара, односно за 4.526.930.846 динара (преко 38,6 милиона евра), што је огроман новац, па питамо зашто је дошло до овог смањења?

Колико је актуелна београдска власт неспособна да реши проблеме грађана говори и чињеница да је извршење буџета за првих шест месеци само 35,1%. И расходи у буџету показују сво катастрофално пословање и ове и претходне власти (Синиша Мали, Горан Весић), па тако издаци за отплату кредита и нефинансијске имовине износе 6,99 милијарди динара, а од тога преко 5,132 милијарде одлази на кредите и то углавном оне који су подигли Горан Весић и Синиша Мали!

Ребалансом буџета ће износ који се издваја за социјално осигурање и социјалну заштиту имати незнатно повећање са 7,3 милијарде на 8,79 милијарди динара, али је и то мање него 2022. године, када је износ био 10,5 милијарди динара, што представља изузетно мало улагање у ову категорију.

Због тога смо амандманом тражили повећање са 8,79 на 14,79 милијарди динара. Велики број социјално угрожених породица био би обухваћен овим увећањем и тада би постојала могућност формирања и Фонда за бригу о деци која су остала без једног или оба родитеља и за децу која се лече од најтежих болести.

За ову седницу Скупштине града, поднели смо и три тачке за допуну дневног реда, а то су смена ВД директора „ГСП Београд“ Зорана Шарца, смена градског урбанисте Марка Стојчића и захтев за формирање комисије која ће утврдити одговорност за куповину 15.000 дуплих комплета уџбеника чиме је буџет града оштећен за 2,5 милиона евра.