Прочитај ми чланак

ДВЕРИ и ДОСТА ЈЕ БИЛО неће поново код Вучић

0

СВМ, који сасвим сигурно улази у власт на нивоу државних секретара, чека наставак разговора, као и ПДД Ризе Хаљимија, која очекује место у Координационом центру.

Фото: Србин.инфо

Фото: Србин.инфо

СВМ, који сасвим сигурно улази у власт на нивоу државних секретара, чека наставак разговора, као и ПДД Ризе Хаљимија, која очекује место у Координационом центру.

– Не знам о чему би покрет Доста је било поново разговарао са мандатаром Александром Вучићем у другом кругу консултација око формирања владе. Изгледа да смо све теме претресли у првом кругу. Србија и демократија од нашег поновног виђења са Вучићем не би добила ништа, јер са тим човеком и нема разговора, осим вике. Зато и нећемо ићи на консултације уколико будемо и позвани, каже за Данас Александар Стевановић, потпредседник ДЈБ, и додаје да овом покрету за сада није стигао позив за други круг консултација.

Позив за поновне разговоре о формирању владе до сада није стигао ниједној странци, а не само покрету Доста је било, чији су се представници након првог круга консултација разишли са мандатаром у „непријатељској атмосфери“ и уз међусобна оптуживања. Бошко Обрадовић, лидер Двери, ни не очекује позив за други круг консултација.

„Ми смо мандатару представили наших десет тачака које су различите од његових. За други позив потребна је друга политика“, истиче за Данас Обрадовић и напомиње да Двери немају намеру да мењају своју политику.

Ни радикали не желе да мењају своју политику и тврде и даље да би могли бити део владе уколико Вучић одустане од уласка Србије у Европску унију и окрене се Русији. Иако им је мандатар јасно ставио до знања да је европски пут приоритет, радикали и даље очекују позив за други круг консултација. О чему ће причати са Вучићем, уколико тај други круг уследи, радикали јуче нису желели да нам одговоре.

И они који ће сасвим сигурно бити позвани на нове разговоре о формирању Владе Србије још не знају да ли ће консултација бити ове недеље. Савез војвођанских Мађара, који сасвим сигурно улази у власт на нивоу државних секретара, како каже Балинт Пастор, чека наставак разговора, као и Партија за демократско деловање Ризе Хаљимија, која очекује место у Координационом центру за југ Србије.

Социјалисти верују да ће мандатар баш њих позвати на поновљени круг разговора с обзиром да је лидер напредњака и мандатар за састав нове владе рекао да ће на нови круг консултација позвати само оне са којима мисли да сарађује и да покуша са њима да се договори. Цитирају Дачићеве речи да је за стабилност Србије неопходан наставак сарадње СПС-ЈС са СНС. Понављају да њих не интересују функције и ресори, већ сарадња на програмском нивоу.

„Разговори ће бити настављени када то премијер буде одлучио, а он је отприлике рекао да ће то бити ове недеље, али за сада немамо прецизан датум“, кажу у СПС.

Вучић је крајем прошле недеље најавио да ће обавити консултације и са својом странком, а да ће ове недеље бити други круг преговора, али не „под оком камерама“. „Позваћу оне са којим мислим да сарађујем и да покушам да се са њим договорим. Онда ћете добити све могуће информације“, навео је Вучић, додајући да је формирање владе озбиљан посао, а не испуњавање разних жеља.

„Формирање владе није фонтана жеља, то је озбиљан посао. Влада мора да ради као озбиљан тим и да даје резултате“, рекао је Вучић. Он додао да ће Влада Србије вероватно бити формирана тек након посете кинеског председника Србији, односно „у првој трећини законског рока“, што је почетак јула.

Посета кинеског председника

Премијер Вучић прво је најавио да ће нова влада бити формирана пре посете кинеског председника Србији, да би у петак рекао да ће се то догодити после, односно почетком јула. Амбасадор Кине у Србији Ли Манчанг каже да предстојећа посета председника Си Ђинпинга Београду представља доказ да је Србија за Кину посебно значајна.

Кинески амбасадор је у разговору са новинарима у амбасади казао да ће председник Си, који долази 17. јуна у Београд, разговарати о политичким односима две земље и сарадњи у осталим областима са председником Томиславом Николићем, премијером Александром Вучићем и председницом Скупштине Мајом Гојковић. „Последњи пут је у Београду био председник Ли Сјењен, а тада је још била СФРЈ“, рекао је Ли и нагласио да је Србија Кини „веома пријатељска земља“.