Прочитај ми чланак

ДУШАН ЈАЊИЋ: Власт не зна ни куда иде, ни куда води државу

0

Председник Управног одбора Форума за етничке односе Душан Јањић оценио је данас да у Србији не постоји демократски оквир за решавање косовског питања и да актуелна власт не зна куда води државу.

Формулисање и вођење политике о Косову одвија се ван институција и јавности, рекао је Јањић на представљању Прегледног извештаја о мониторингу унутрашњег дијалога о Косову рађеног у периоду од 24. јула 2017. до 17. јануара 2019. године.

Он је упозорио да историјско искуство учи да „када нема демократског оквира – владавине права, функционисања институција и утицајне јавности, управљање међуетничким односима лако исклизне у домен идеолошких, политичких па и оружаних сукоба“.

Према његовим речима, председник државе Александар Вучић, као иницијатор унутрашњег дијалога, и Влада нису створили услове за његово успешније одвијање, посебно нису подржали слободу дијалога и аргументовано расправљање.

Наводећи да је Косово очигледно питање политичког позиционирања, он је оцено власт „не зна ни куда иде ни куда води Србију“.

Према његовим речима, питање Косова, показују анализе, изведено је из тога шта је стратегија развоја државе и нације и како ће се та стратегија остварити, а онда се Косово појављује као врло озбиљно тест питање.

Он је позвао Вучића да испуни своје обећање дато кад је иницирао унутрашњи дијалог и да јавности понуди политичку платформу за целовито решавање косовског проблема.

Једино што је релано могуће, то нормализација односа Београда и Приштине повезана са европском перспективном, оценио је Јањић.

Прегледни извештај о мониторингу унутрашњег дијалога о Косову урадио је тим стручњака Форума за етничке односе у оквиру пројекта Мониторинг и извештавање о унутрашњем дијалогу о Косову, уз подршку Фонације за отворено друштво.

                           ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!