Прочитај ми чланак

Ђукановић: Пут Црне Горе у НАТО нас води у просперитет

0

milo

ЦЕТИЊЕ – Црногорски премијер Мило Ђукановић рекао је данас на Цетињу да влада годину на измаку оцењује успешном и да је је обезбеђен континуитет успеха на главним координатама државне политике из 2013, наводећи да држава наставља да буде успешан промотер евроатлантских вредности на Западном Балкану.

Премијер је на отвореној седници владе истакао да су у Црној Гори „данас још више уверени“ да је пут просперитета у НАТО интеграцијама земље и додао да охрабрује одлука да се држави упути позив за чланство у НАТО до краја 2015. године.

Остваривање тог циља, уверен је Ђукановић, најдиректније је повезано са економским растом земље.

„Очекујемо да економски раст 2014. буде нешто изнад два одсто, ниже него што смо планирали, више него код суседа, више него у еврозони и у Европској унији“, прецизирао је Ђукановић и додао да је повећан број запослених за 3.000.

Према његовим речима, економија је остала у центру пажње актуелне владе и у другој половини мандата, подсетивши да су јавни приходи повећани за 8,9 одсто.

Ђукановић је навео и да су, упркос кризи, успели да повећају износ директних страних инвестиција, које су за првих 11 месеци ове године биле 314 милиона евра, што је 17 одсто више у односу на исти период прошле године, преноси Радио телевизија Црне Горе.

Говорећи о реформама образовног система, рекао је да је у епицентру те теме и одговорности Владе Црне Горе обавеза да се даљим реформским профилисањем државног Универзитета да потребан замајац том процесу.

Премијер истиче и да је реално да у 2015. години с радом почну три нове банке и једна микрофинансијска институција.

Влада је наставила, како је рекао, са подстицањем предузетништва и равномерног регионалног развоја.

Приоритет државе је, указао је Ђукановић, градња аутопута Бар-Бољаре што је, тврди он, највреднији инфраструктурни пројекат у историји Црне Горе који ће смањити регионалне разлика, али и отворити нова радна места.

Говорећи о другом блоку Термоелектране Пљевља, премијер је рекао да се стварају услови да се брзо изаберу партнери за градњу тог стратешког пројекта, а када је реч о истраживању нафте и гаса навео је да је интересовање показало шест компанија које, према достављеним понудама, планирају да уложе око сто милиона евра.

Ђукановић очекује да ће ускоро бити обогаћена и туристичку понуда и слика Црне Горе, као и да охрабрују резултати у сектору пољопривреде, водопривреде и шумарства…

Унапређење владавине права бити посебно важан део државне политике у наредној години, закључио је Ђукановић.

Извор: Танјуг