Прочитај ми чланак

ПРЕНОСИМО: Ђукановић прети Европи да се може окренути Русији

0

djukanovic-merkel

Изјаве премијера Мила Ђукановића у којима је напоменуо да је Исланд прекинуо преговоре са Европском унијом (ЕУ) и да свака држава кандидат за чланство у ЕУ може то учинити, опасне су и непримјерене, али лидер ДПС-а ипак само блефира и није у могућности да Црну Гору скрене са пута европских интеграција, оцијењено је из опозиције и цивилног сектора.

Посланик Позитивне Дритан Абазовић казао је да су изјаве премијера јако опасне јер стварају алиби за државне институције да не буду толико активне у испуњавању обавеза које ЕК ставила пред Црну Гору и да Ђукановић жели да себи дигне цијену арогантним изјавама.

“Премијер жели да повећа сопствену цијену, односно цијену сопствене позиције на европском тржишту тако што арогантним изјавама говори да би кормило Црне Горе са европског пута могло да се окрене у неком другом, источном, руском правцу” рекао је Абазовић за “Вијести”.

Он је казао да тек када држава буде таква да грађани буду задовољни као на Исланду може се промишљати о другим стварима.

Посланик Демократског фронта (ДФ) и шеф Одбора за европске интеграције Славен Радуновић казао је да се обистинила његова прогноза од прошле гоидне да ће, након испуњавања лакших задатака из ЕУ агенде, Владу напустити ентузијазам када се сударе са нерјешивим проблемима које доносе обавезе из поглавља 23 и 24.

Премијер жели да повећа сопствену цијену на европском тржишту тако што арогантним изјавама говори да би кормило Црне Горе могло да се окрене у источном, руском правцу, каже Абазовић

“Кад је дошло вријеме да се коначно крене у конкретну акцију, да се покажу воља и жеља и да се хапсе и процесуирају најближи пријатељи и рођаци, наравно да је дошло до помјерања приоритета, спољнополитичких приоритета са евро на атлантске интеграције које су се Влади учиниле мање захтјевним”, рекао је он.

Према његовим ријечима, лицемјерним поређење Црне Горе и Исланда Ђукановић је јасно послао сигнал да већ у сљедећим недјељама можемо очекивати да се Влада озбиљно огради од досадашњих изјава да ће бескомпромисно ићи путем евроинтеграција.

Радуновић је казао да га занима и како ће на ове изјаве реаговати шеф СДП-а Ранко Кривокапић.

Директорка Центра за грађанско образовање (ЦГО) Далиборка Уљаревић сматра би премијер можда и желио да припреми терен за стопирање преговора и скретање са курса за ЕУ, али да за то нема ни снаге ни могућности. “Како дубље залазимо у процес интеграција све су видљивији недостаци система власти у Црној Гори и потребе озбиљних реформи. Управо такве реформе ће водити разбијању постојећих монопола, а то свакако чини многе нервознима, укључујући и премијера”, казала је Уљаревић.

Хоће да каже да ће се окренути Русији, криви Запад што нема пара, а у ЦГ озбиљних инвеститора нема због корупције и рекета

Координатор Форума 2010 Дејан Мијовић оцијенио је да Ђукановић блефира и да је заправо забринут, јер прекид преговора није само успоравање европских интеграција већ економско и свако друго урушавање.

Изјаве о прекиду преговора по моделу Исланда су, према Мијовићевим ријечима, блеф.

“За разлику од Украјине гдје је такав потез изазвао грађански рат и гдје се нација подијелила за Русе и Запад, овдје ниједан Србин неће да гине за Ђукановића, колико год он покушавао да се прикаже Русом оног момента кад види да му запад окрене леђа. Он заправо хоће да каже да ће се приклонити Русији, истоку, коме друго” рекао је Мијовић.

Он је додао да премијер изјавама у којима за јачање владавине права тражи још новца, заправо замјењује тезе.

“Овдје нема инвестиција зато што је овдје корупција. Он хоће да каже да је запад крив што овдје нема инвестиција, а то није тачно, изврће чињенице. Нема их јер овдје нико не жели да инвестира у државу гдје је оваква корупција и гдје се сваки инвеститор рекетира. Ојадио је лопове а замислите коју храброст треба да има неки цивилизован западни инвеститор да овдје нешто улаже“, рекао је Мијовић.

(vijesti.me)