Прочитај ми чланак

ДСС: „Предаја КиМ отвара питање стварања ‘велике Албаније'“

0

"Одрицање од Косова и Метохије би дестабилизовало читав регион и отворило би питање стварања "велике Албаније", рекао је председник ДСС Милош Јовановић.

Он је у ауторском тексту за дневни лист Данас истакао да је албански премијер Еди Рама недавно изнео идеју да би Косово и Албанија требало да имају заједничког председника, чиме се дестабилизују и Македонија и Црна Гора.

„Прихватањем сецесије Косова и Метохије такође се наставља парање Србије и након Косова на ред сасвим извесно долазе југ централне Србије и Рашка област, а може се поново отворити и војвођанско питање“, рекао је председник ДСС.

Према његовим речима, тиме би „осудили себе и своју децу да се наредних деценија и даље бавимо геополитиком и сукобима уместо да се бавимо уређењем наше земље – променом политичког система, економијом, правном државом, здравством, културом, школством, демографијом“.

„Замрзнути конфликт – тј. ситуација у којој више нема оружаног сукоба, али нема ни коначног политичког решења, представља једини разуман избор за Србију данас“, оценио је Јовановић.

Лидер ДСС-а је истакао да права Срба на Косову и Метохији не могу да се заштите тако што ће Србија као држава ишчезнути са Косова и Метохије или што ће се на било који начин дати легитимитет сецесионистичкој творевини – правно обавезујућим споразумом, столицом у Уједињеним нацијама или на било који други.

„Мора се снажно реафирмисати улога међународног права и Резолуције 1244 Савета безбедности УН као једине важеће и правно обавезујуће међународне норме“, додао је Јовановић.

Он је казао да Србију косовски проблем не спречава да промени изборно законодавство, да се избори са корупцијом, да очисти земљу од дивљих депонија.

„Као што нас европска реторика српских елита не ослобађа одговорности да мислимо својом главом и схватимо да нам Европа неће помоћи, не само зато што је данас реч о мртвом пројекту, већ првенствено зато што нико ову земљу неће уредити (нити може, нити хоће, нити треба) сем нас самих“, казао је Јовановић.