Прочитај ми чланак

ДС: Све више одбора траже смену Ђиласа; Тадић се договорио са Вучићем?

0

tadic-djilas-vucic

Број одбора који траже оставку председника ДС Драгана Ђиласа константно се увећава. Да ли ће резултирати одласком Ђиласа са места председника, знаће се у суботу, 18. јануара, за када је заказана седница Главног одбора странке.

Талас захтева да лидер ДС Драган Ђилас поднесе оставку и да се одржи ванредна скупштина странке за избор новог руководства и у суботу је наставио да се шири базом демократа. После Врачара, Земуна и још десетак одбора који су претходних дана одржали седнице и у Крунску упутили захтев да актуелни лидер оде са чела странке, то је у суботу учинило још петнаестак одбора широм Србије.

Захтеву са сменом Ђиласа придружили су се и одбори у Србобрану, Свилајнцу, Врањској Бањи, Белој Паланци, Деспотовцу, Богатићу, Босилеграду, Обилићу, Лепосавићу, Сечњу…

Љајић „гурао“ Триванову

Прича о Јелени Триван као директорки Канцеларије за европске интеграције први пут се у кулоарима појавила током реконструкције Владе, сазнаје Данас.
Према незваничним сазнањима, Триванову, чија је озбиљна амбиција да води Канцеларију, тада је „заступао“ Расим Љајић, лидер СДПС.
Извори Данаса кажу да Брисел и стране дипломате ни у ком случају неће бити задовољни ако Јелена Триван, као страначка фигура, буде постављена на ту функцију, која је током преговора са ЕУ веома важна.

Да ли ће ова побуна у одборима ДС за резултат имати одлазак Ђиласа са места председника, знаће се у суботу, 18. јануара, за када је заказана седница Главног одбора странке.

Председник Покрајинског одбора ДС за Војводину Мирослав Васин изјавио је да је вечерас његов матични Месни одбор у Новом насељу у Новом Саду подржао захтев за смену лидера ДС Драгана Ђиласа и назначио да је од 35 присутна члана за такав предлог гласао 21 и додао да тај Месни одбор има више од 90 чланова.

„Поставаљам питање да ли се оваква већина може назвати огромном ако се има у виду да готово две трећине чланова није ни присуствовало седници“, рекао је Васин и додао да је он гласао против захтева за смену Ђиласа.

Он је рекао да је на седници Месног одбора Ново насеље заступао став Покрајинског одбора који је донет крајем децембра прошле године и по коме је предлог војвођанских демократа да се кадровска питања унутар странке решавају по завршетку избора у Београду.

У Новом Саду иначе има 45 месних одбора ДС.

Како је у Градском одбору ДС у Новом Саду Тањугу речено одлуке се на месним одборима доносе већином од присутних чланова одбора.

Тадић тврди да се договорио с Вучићем

Почасни председник Демократске странке Борис Тадић у разговорима с представницима страначких одбора у Србији говори да је ствар око уласка ДС у наредну владу са СНС већ договорена с лидером напредњака Александром Вучићем, али под условом да се он врати на чело демократа, сазнаје Данас из више извора у ДС.

Тадић тражи подршку локалних одбора тврдећи им да само он може да врати странку на власт, мада као мањи партнер напредњака, наводе саговорници нашег листа, прецизирајући да бивши председник Србије тврди и да би он у тој влади био вицепремијер и министар спољних послова. Ипак, представници струје у ДС окупљене око Тадића то незванично демантују.

Неке од наших саговорника не би изненадило да би део договора Вучића и Тадића могло да буде именовање бивше портпаролке ДС Јелене Триван на место директорке владине Канцеларије за европске интеграције. Триванова је у јуну 2013. поднела оставке на све функције у ДС осим посланичке и, како кажу наши саговорници, још увек важи за Тадићеву следбеницу.

Међутим, према неким проценама, Тадић не може да прикупи подршку више од тридесетак од укупно око 140 општинских одбора у Србији, иако они који су Ђиласови противници очекују да ће се одлукама београдских одбора придружити и њих двадесетак из Војводине и педесетак из централне Србије.

Седница Главног одбора ДС, на којој би требало да се види колику подршку Борис Тадић заиста има, заказана је за 18. јануар.

(Вечерње новости, Данас)