Прочитај ми чланак

др Ристић: Литијум је превара! Ево шта глобалиста Вучић хоће све да копа по Србији

0

У Лозници се на Видовдан од 19 часова одржава велики протест против отварања рудника литијума у оближњој долини Јадра. Овим поводом гост медијске куће "Србин инфо" био је проф. др Ратко Ристић из Ми - снага народа и сутрашњи говорник на скупу.

Он је изнео мало познате податке о томе шта слуга глобалиста Александар Вучић све планира да копа по Јадру и по читавој Србији, као и то да је литијум само превара и врх леденог брега. Више о овоме погледајте у нашем видео прилогу.

Ристић напомиње да „није лепо да председник Србије преговара са неким у Европи о нечему што је укинуто одлуком Владе Републике Србије“. Он је цитирао Александра Вучића из 2022. године који је рекао да би пројектом „уништили више људи него што је планирано“.

Посреди је „један џиновски корупционашки догађај“, сматра професор Ристић.

„Волео бих да наше Тужилаштво, наше информативне и безбедносне агенције ураде посао који су урадили у Португалу када је због сличног пројекта и сличних активности привођен премијер, хапшени министри и пала је влада“, рекао је.

Понавља да ће Пројекат Јадар имати фаталне еколошке последице.

„Овај нацрт није квалитетна студија о утицају на животну средину и не може бити основ за неки јавни дијалог. Помогао нам је да схватимо да ће бити уништено много земљишта, а основни ризици за подземне воде, за површинске воде нису отклоњени. И такође није елиминисан онај страх који смо сви осетили када је најрепрезентативнија српска експертска екипа у области биодиверзитета констатовала да ће бити избрисана мрежа живота“, рекао је он, мислећи на студију Биолошког факултета.

Ристић каже да је Рио Тинто компанија којој се не може веровати.

„Имате фаталне, катастрофалне, апокалиптичне пројекте. Бугенвил – Папуа Новог Гвинеја, Фрипорт у Индонезији. Имате аферу са канцерогеним талком у пудеру Џонсон & Џонсон у који је уплетен Рио Тинто. У Солт Лејк Ситију, главном граду америчке државе Јуте, лекарска комора сваке године тражи од Врховног суда САД-а да обузда Рио Тинто и то није могуће“, навео је он.

И сам нацрт ове студије, сматра он, даје врло чудне ставове по питању тога где ће бити депоније отпада.

„У отпаду ће бити милиони тона јаловине са много арсена, са много тешких метала. Да ли ће то бити у приобаљу Јадра или ће бити у виду бране на потоку Штавица, у виду консолидованих неких чврстих погача које неће имати интеракцију са простором? Затим, често смо слушали да су пројектанти применили највиши могући степен сигурности, али ја морам све вас да подсетим. Много већи степен сигурности био је примењен у случају нуклеарне електране Фукушима у Јапану, па је цунами све то растурио. Ове године у бразилској држави Рио Гранде до Сол имали смо пробијање бране, 500.000 људи је било угрожено, неколико стотина је нестало. Имали смо у Британској Колумбији, у Канади пробијање сличне депоније највеће рударске компаније на свету Империјал Металс на потоку Маунт Поли. Све је загађено било. Имали смо код нас катастрофу у Румунији, у питању је био рудник злата Баја Маре на Карпатима, то је слив Тисе, па је све то дошло и до Србије“, набројао је он.

Професор каже да се овде размишља о пројекту који није тек тако у приобаљу Јадра, већ може да потенцијално угрози Дрину, Саву и дође до Београда.

„Ми онда треба да се плашимо шта ће бити са 2,5 милиона људи и водостабдевањем. Морамо још нешто да констатујемо. Рио Тинто то је приватна рударска компанија. Доминантни власници су фамилија Ротшилд. А на списку акционара можете наћи кинеску корпорацију Аluminiun Corporation Limited, можете наћи инвестиционе фондове као Black Rock Investment или BlackRock Fund Advisories. А, можете наћи и Норвешку инвестициону банку. Дакле исти они Скандинавци који тако љубоморно чувају своју животну средину инвестирају за овакве пројекте широм света“, оценио је он.

Постоји много доказа да су литијум-јонске батерије екстремно опасне, додаје.

„И рецимо у Норвешкој на трајект не можете да уведете аутомобил са литијум-јонском батеријом. У исто време развијене су неке друге батерије типа натријум-јонске, графенске батерије, водоничне, горивне ћелије. И оно што често чујемо од ових наших, морам да кажем, прилично неуких политичара, у које сврставам и Александра Вучића, не може он да прича на основу свог никаквог знања о аутомобилској индустрији, батеријама, технологијама“, рекао је.

Ристић сматра да је крајње време да се наша јавност и наш народ – уозбиљи.

„У Зимбабвеу је протеран USAID због коруптивних активности у вези експлоатације литијума. Председник Мексика Обрадор избацио је све стране компаније и рекао, у реду, ако је литијум толико важан, чувамо га за нас. Дакле, не може Александар Вучић самоиницијативно, без икакве подршке народа, да доноси неке одлуке које ће исти тај народ да уведу у велике тензије и у велике проблеме“, рекао је.

Наш саговорник је објаснио и катастрофалне последице Вучићеве политике према Русији и скандал који је избио после објављивања текста у Фајненшл тајмсу о продаји српског оружја Украјини.