Прочитај ми чланак

др Драган Петровић: О ставовима др Костића и САНУ у вези КиМ (Велика анализа)

0

На почетку календарске 2021. године, др Драган Петровић се у својој ауторској емисији осврнуо на неколико актуелних тема. Изјаве председника САНУ др Владимир Костића изазивају недоумице да ли су у његово лично име, или у име САНУ.

У том правцу Петровић се осврнуо на неколико реакција академика САНУ на наступе њиховог председника у јавности, закључујући да постоје велике разлике у ставовима чланова ове најугледније научне институције са традициојом, као и на недореченост и контрадикторност изнешених ставова др Костића протеклих година, што није у складу са озбиљним околностима у којој се налазимо као народ и друштво.

Епилог америчких избора указује на контролисане процесе у континуитету двопартијског система у САД и Британији, сила које шире демократију по свету, а на свом простору мало шта препуштају „правом демократском процесу“. Трамп је велики изузетак у надметању два кандидата и партије сличних програма и ставова око најважнијих питања, али је тешко оштећен и у неравноправној ситуацији од стране дубоке државе.

Петровић је указао на велики значај Српске Православне Цркве, на утисак о њеној јединствености по питању Косова и Метохије, па сматра врло упитним успехом потенцијалног мешања власти и неких других центара моћи у избор новог патријарха. Са друге стране чудни су напади од стране кругова блиских СНС на изјаве владике Григорија, као што смо то до недавно било и за живота митрополита Амфилохија.