Прочитај ми чланак

ДОСИЈЕ ЕЛИОТ ЕЈНЏЕЛ Главни косовски лобиста у САД дебело зарадио уз помоћ Шиптара

0

Албанској кртици у Конгресу Елиоту Ејнџелу пут до места шефа спољнополитичког одбора Представничког дома прокрчио је новац који је добио од тамошњих Албанаца. И не само то, са њима је улагао у изградњу зграда, а кредитирали су му и куповину стана у Њујорку.

Елиот Ејнџел је у 116. сазиву Конгреса, законодавног тела федералне власти САД, главни носилац проалбанске агенде.

Већ 30 година лобира за Косово, а његово лобирање достигло је врхунац 29. априла када је у Комитету за спољне послове Представничког дома Конгреса САД, као његов председник, организовао јавно слушање на коме су изнета сведочења о наводном силовању Албанки током сукоба на Косову, у организацији бивше косовске председнице Атифета Јахјаге.

Према доступним подацима, за последње изборе 2018. године прикупио је 1,5 милиона долара, а потрошио 2,1 милион долара. Троши више него што прикупи, што и не чуди јер му финансијску сигурност обезбеђују махом албански донатори, а главни међу њима је чувени албански бизнисмен и лобиста Хари Бајрактари. Његова жена је Лиза Милицај, прва Американка албанског порекла изабрана на јавну, одборничку функцију у Њујорку.

– Као пети донатор Ејнџелу фигурира компанија „Арбани Манагемент“ из Бруклина, чији је власник Авни Гецај, који му је дао 12.750 долара. Ипак, важнију улогу има Бајрактари, са којим Ејнџел има дугогодишњу сарадњу. Бајрактари је власник истоимене компаније за некретнине у Бронксу, поседује више десетина зграда у Бронксу, на Менхетну и у Јонкерсу, и оснивач је Националног албанског америчког савета у Вашингтону и часописа „Илирија“. Од 2005. до данас Бајрактари је званично дао Ејнџелу донације од 70.000 долара, али је питање шта се дешава иза кулиса – наводи извор „Блица“.

Да има послове које не пријављује сведочи и то што је Ејнџел са Бајрактаријем уложио у изградњу зграде на ексклузивној локацији у Бронксу, али то није пријавио. Међутим, морао је да озваничи власништво две године касније, када су га медији, сасвим случајно, открили.

– Зграда је купљена преко компаније „Е&Е Реалтy Гроуп ЛЛЦ“ коју је основао Бајрактари за 430.000 долара. Ејнџел је уложио 30.000 долара и постао власник 24 одсто зграде. Ови подаци постали су доступни захваљујући медијским писањима о непријављеном стану у сутерену зграде који је издаван мимо прописа. Према последњим сазнањима, недавно је стављена на продају. Такође, Бајрактари је 2011. Ејнџелу помогао да купи стан, дао му је кредита да пазари двособни стан у Њујорку, на Ривердејлу. Спомиње се да је у питању значајна сума, која иде и до 250.000 долара – каже наш извор.

Све ово је сигурно утицало на огромну срчаност коју Ејнџел исказује у борби за албанска права и поглед на решавања питање односа Београда и Приштине.

– Близак је са косовским председником Хашимом Тачијем, али није исказивао јасну подршку могућности територијалних прилагођавања. Утисак је да се независно од личног односа са албанским политичарима, његово разумевање оквира за компромис своди на признавање независности уз поштовање права српске мањине – открива дипломатски извор „Блица“.

Сем недавног хиринга, био је међу првима који су затражили да Косово добије војску али и инсистира на решавању случаја Битићи. Управо он је, заједно са конгресменом Ли Зедином, као засупницима, иза одлуке америчког Сенат да усвоји резолуцију којом се критикује поступање наше земље у овом случају и истиче да ће он остати један од главних фактора у изградњи даљих односа Србије и Америке.

Наследник и нови играч за Косово – Џејсон Стајнбаум

Ејнџел ће на тренутној позицији у Конгресу бити заузет широким сетом питања, па се очекује да ће његов најближи сарадник и новоименовани шеф особља Џејсон Стајнбаум имати израженију улогу по питању КиМ.

Стајнбаум је, према сазнањима „Блица“, био иза кулиса као главна контакт особа са албанском страном. У Приштини је увек приман на највишњем нивоу, а избегавао је контакте са српским званичницима. Они који га знају прогнозирају да ће и он правити проблеме Србији с обзиром на то да није склон делегирању питања КиМ јер је то, како уме да каже, „његова беба“.

Неискрена и малициозна Србија

Енгел се у неколико наврата састајао са српским званичницима, а према сазнањима Блица, разговоре је оцењивао позитивно у погледу перспективе дијалога Београда и Приштине и односа САД са Србијом.

– Са друге стране, изостанак у решавању случаја Битићи увек користи у свим својим активностима као доказ „неискрености и малициозности“ Србије. Такође, активности Србије на одбрани својих позиција тумачи пре свега као „политичку малициозност Београда“ без разумевања интереса и потребе да се спречи да се дође до договореног решења – наводи дипломатски извор Блица.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!