Прочитај ми чланак

ДОДИКА три месеца прислушкивали

0

Суд БиХ потврдио да је председник Српске био "на мерама" због случаја "Павловић"

СУД Босне и Херцеговине потврдио је да је председник Републике Српске Милорад Додик прислушкиван током 2016. године због случаја „Павловић банка“.

Након што је Додик, за „Новости“, обелоданио да су против њега предузимане мере прислушкивања, Суд БиХ је саопштио да је у кривичном предмету против осумњиченог Слободана Павловића и других због кривичног дела „прања новца и злоупотребе положаја и овлашћења издата наредба за примену посебних истражних радњи, надзор и техничко снимање телекомуникација, према одређеном броју особа, укључујући и Додика“.

Како је наведено, наредба је издата на образложени предлог Тужилаштва БиХ, у складу са Законом о кривичном поступку и то у периоду од 11. фебруара до 13. маја 2016. И тврде да се те мере „више не проводе“.

Прецизира се да је реч о посебној истражној радњи прикупљања доказа која је предвиђена Законом о кривичном поступку БиХ за чије провођење су прописани тачно одређени услови и који су у конкретном случају били испуњени:

– Овакав начин прикупљања доказа је прописан и у ентитетским законима о кривичном поступку, Брчко дистрикта, као и у кривичним законодавствима региона и Европе и представља законито вршење надлежности правосудних институција.