Прочитај ми чланак

Додик: Референдум вероватно почетком септембра

0
Фото: Танјуг

Фото: Танјуг

БAЊAЛУKA – Председник Републике Српске Mилорад Додик наjавио jе данас у Бањалуци да би референдум о раду Суда и Tужилаштва Босне и Херцеговине требало да буде одржан, наjвероватниjе, у првоj седмици септембра.

Додик jе прецизирао да jе одлучено да ће бити упућена инициjатива за одржавање посебне седнице ентитетског парламента, на коjоj ће се разматрати, или одлучивати о расписивању референдума о раду Суда и Tужилаштва БиХ.

Референдумско питање о коjем ће се изjашњаваjу грађани Српске, потврдио jе Додик, биће: „Да ли подржавате неуставно и неовлашћено наметнуте законе од високог представника међународне заjеднице у БиХ, посебно наметнуте законе о Суду и Tужилаштву БиХ и примену њихових одлука на простору Републике Српске“.

„Наравно да очекуjемо велико не“, рекао jе Додик, након што jе у Палати Републике одржао састанак са представницима владаjућих парламентарних странака у Народноj скупштини Републике Српске.

Представници парламентарних опозиционих странака нису присуствовали састанку jер jе, како се наводи у заjедничком саопштењу СДС-а, ПДП-а и НДП-а, питање референдума често злоупотребљавано од Додика и СНСД-а, преноси Радиотелевизиjа Републике Српске.

Додик сматра да jе правосуђе према Деjтонском споразуму у надлежности ентитета и да ниjе тачно да jе та надлежност „одувек припадала БиХ“.

„БиХ jе противправно добила Суд и Tужилаштво одлуком високог представника, коjа jе била и антиуставна и антидеjтонска, а Уставни суд БиХ ниjе уставотворац“, навео jе Додик упитан да прокоментарише тврдњу Aмбасаде СAД у БиХ да су „државне правосудне институциjе предвиђене Деjтонским мировним споразумом и потврђене од Уставног суда БиХ, те да jе ова надлежност одувек припадала држави“.

Додик jе поновио да се Република Српска снажно залаже за независно правосуђе коjе jе „темељ сваке демократиjе“ и поручио да РС остаjе привржена доследном поштовању Деjтонског споразума, коjи jе, између осталог, регулисао и ову област.

 

Извор: Танјуг