Прочитај ми чланак

Додик: Протестима траже дестабилизацију РС

0

dodik

Председник Републике Српске (РС) Милорад Додик рекао је данас да су „први у демонстрацијама“ у Федерацији Босне и Херцеговине (ФБиХ) били „многи активисти, плаћени из невладиног сектора“ и поновио да се тим протестима тражи дестабилизација РС.

Додик је гостујући на Радио Београду рекао да је „идентификовано како активисти НВО из Сарајева, који су носили пароле и највише се бунили, имају редовне плате од три и више хиљада конвертибилних марака, више него било који функционер у кантонима“.

„И у том погледу је видљиво да је то спрега интереса и намера за дестабилизацију са циљем да се обезбеди политичка промена система овде у Босни и Херцеговини, и то је по мени суштина свега“, рекао је Додик, пренео је РТС.

Према његовим речима, борба за власт није проблем сама по себи, „она је легитимна у свим системима, али се спроводи искључиво кроз изборни процес“.

„Републици Српској треба искључиво један легалан и фер процес. Ми очекујемо изборе у октобру, и за сваког рационалног би то било довољно“, казао је Додик, али и оценио да „то није циљ“ оног што се дешава.

„Не тражи се овде стабилна и још јача и легитимнија Република Српска, него се тражи дестабилизовање РС…тражи се улица, како би се показало да РС нема институције“, рекао је Додик.

(Блиц)