Прочитај ми чланак

Додик: Нека и нама у РС амерички амбасадор помогне да стекнемо независност

0

Milorad-Dodik(Нова српска политичка мисао)

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је Република Српска потпуно добро решење за њене грађане, бар за сада, уколико не буду приморани да траже друго.

На питање Срне да прокоментарише изјаву америчког амбасадора у Србији Мајкла Кирбија да „Вашингтон разматра предлог званичног Београда о формирању заједнице српских општина на Косову“, те да САД „не жели нову Републику Српску, јер се тај модел није показао као добро решење за развој БиХ“, председник Додик је рекао да је општепознато да је Република Српска увијек знала да цени немјерљив допринос и помоћ САД у очувању мира и стабилности у региону.

„Управо због таквог нашег јасног става изненађени смо изјавом америчког амбасадора у Србији Мајкла Кирбија у вези са решавањем проблема на Косову и Метохији, коју је јуче дао приликом посете Новом Пазару. Амбасадор Кирби својом изјавом је очигледно превидио да су се новинари интересовали за амерички поглед на предлог Београда за решење питања заједнице српских општина на Косову, а не за било које питање о Републици Српској“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да је амбасадор Кирби, ако је већ помињао Републику Српску, онда свакако могао дати и одговор – зашто не би подржао и Србе у Републици Српској да крену путем самосталности, када се бори за право Албанаца на самопредјељење и самосталност Косова и Метохије због анимозитета између Срба и Албанаца.

„Зашто би то право ексклузивно имали само Албанци, а не и Срби у Републици Српској? Потпуно смо уверени да то не би било противно међународном праву“, поручио је предсједник Републике Српске.