Прочитај ми чланак

ДОДИК КАТЕГОРИЧАН: У Српској се неће учити о Сребреници

0

Никада се неће десити да се у Републици Српској (РС) изучава о опсади Сарајева и геноциду у Сребреници, изјавио је предсеник РС Милорад Додик.

Подржао је најаву министра просвете и културе РС-а Дане Малешевића, да ће на територији тог бх. ентитета бити забрањени уџбеници из ФБиХ уколико у њих буду уведене лекције попут „опсаде Сарајева“ или изучавања „геноцида у Сребреници“.

„Немогуће је да овде буду у употреби уџбеници из ФБиХ у коме пише да су Срби направили геноцид и да су држали под опсадом Сарајево. То није тачно и то се овде неће изучавати“, категоричан је он истичући да то не подразумијевају ни критеријуми ОСЦЕ-а.

„Да ли би Бошњаци пристали да ми напишемо уџбеник у којем се они тако квалификују или неко други. То је изван било какве логике“, рекао председник Додик.

Додик, који је и лидер СНСД-а, је за четвртак 8. јуна, најавио састанак представника странака владајуће коалиције, истичући да на том састанку неће бити ријечи о реконструкцији Владе РС.

„Када оценимо да треба додати нову енергију, то ће бити учињено, али то није овај тренутак“, рекао је Додик коментаришући спекулације о реконструкцији Владе РС-а.

Наивним је оценио веровање опозиције да је нестабилна владајућа коалиција у РС-у, истичући да СНСД, ДНС и СП функционишу петнестак година те да ће бити речи о припрема за наредне изборе.