Прочитај ми чланак

Додик: БиХ је неодржива држава и њено јачање је нереално

0

Dodik12

Бањалука — Председник Републике Српске Милорад Додик данас је поновио да је Босна и Херцеговина неодржива држава и да је њено јачање нереално.

„Она би, можда, и могла да преживи локалне структуре, анимозитете који постоје између Бошњака, Срба, Хрвата, али не може да преживи стране интервенције и мешетарења, што је кључни неуспех БиХ“, рекао је Додик за Радио РС, коментаришући извештај о напретку БиХ за 2013, који је поднела немачка посланица у Европском парламенту Дорис Пак.

Додик је оценио да европски парламентарци „из даљине не виде стварну слику у БиХ“, и додао да је „чист промашај тражити измене Изборног закона да би се спровела одлука ‘Сејдић-Финци'“. 

Према његовим речима, у БиХ од рата управљају странци, док у овој земљи никада није постигнут базични консензус три народа. 

„Сада није ни чудо што се покушава неким декларацијама и резолуцијама уважених парламентарних структура, какав је Европски парламент, креирати одрживост БиХ, а за њу кривити локалне структуре и при томе не видети да је комплетна кривица на странцима. Они су је наметнули као једну неодрживу државу која не може ни у чему да функционише“, поручио је председник РС. 

Додик је навео да РС жели да врати нека од овлашћења која су са ентитетског нивоа пренета на државни ниво, упозоривши да ће, ако то не буде могуће, РС предузимати кораке на даљем јачању своје аутономије. 

Коментаришући изјаву Дорис Пак да Београд треба да каже Бањалуци да се постојање РС не доводи у питање, али да тај ентитет постоји само као део државе БиХ, Додик је рекао да ће РС наставити да води „своју аутентичну политику“ и да сарађује с Београдом, што нико не треба да узима за зло. 

Говорећи о очекивању Европске уније да се у БиХ поведе хитна борба против корупције и организованог криминала, председник РС је казао да не спори чињеницу да је потребна ефикаснија борба против криминала и корупције, али да РС „већ бележи значајне резултате у вези с тим питањем, што је за похвалу“. 

Коментаришући одржавање прве међувладине конференције Србије и Европске уније данас у Бриселу, чиме су почели претприступни преговори, Додик је истакао да је то „историјски датум и да је јака Србија потребна и РС“. 

„Нама је важно да Србија буде економски и политички јака, укључена у процес европских интеграција и да има добру сарадњу с Русијом. Таква јака Србија, као регионални лидер, највише може помоћи Републици Српској“, нагласио је он.

(Танјуг)