Прочитај ми чланак

Ђукановић: Све балканске земље имају перспективу да уђу у НАТО

0

Црногорски премијер Мило Ђукановиц оценио је данас да политика отворених врата НАТО "мора остати окосница" деловања Северноатланског савеза, као један од најбољих и најефикаснијих начина за промоцију мира и безбедности.

Milo-Djukanovic-americka-am
Ђукановић је на форуму на самиту НАТО у Варшави казао да се показује „реалним да НАТО не може одржати своју безбедност штитећи само своје грађане и територију“, као и да своје деловање „мора усмерити на изазове ван граница и борити се с њима у координацији са УН, ЕУ, регионалним и другим актерима Међународне заједнице“, саопштила је Влада Црне Горе.
 

Црна Гора на самиту у Варшави учествује у капацитети позване државе. Црна Гора је почетком децембра прошле године позвана да се прикључи НАТО као 29. чланице и у току је процес ратификације Протокола о приступању у парламентима земаља чланица Северноатланског савеза.

Црногорски премијер је на трибини НАТО самита посвећеној улози Северноатланског савеза у очувању мира казао да су Европска унија и Алијанса „увидевши да на Балкану и даље тињају жаришта потенцијалних сукоба, отворили могућност његове дугорочне стабилизације кроз процес европске и евроатлантске интеграције“.

„Тај приступ се показао веома успешним. Словенија, Хрватска и Албанија постале су чланице НАТО. Прве две су и чланице ЕУ. Црна Гора је у процесу ратификације Протокола о приступању НАТО. Већ четири године успешно водимо и преговоре за чласнство у ЕУ. И за остале земље отворена је реална перспектива да буду део ових интеграција“, навео је Ђукановић.

Он је рекао да је Црна Гора као будућа чланица „спремна да преузме део одговорности за снажење Алијансе, њеног јединства и солидарности“.

„Своју улогу, између осталог, видимо управо у сегменту пројектовања стабилности у сопственом окружењу, као активног и већ доказаног промотера регионалне сарадње, добросусједских односа, поверења и мира на Западном Балкану“, рекао је премијер Црне Гире на самиту у Варшави.